Helyi gazdaság

2024.03.02. 11:00

Csak nyerhet, aki most felülvizsgáltatja lakásbiztosítását

Márciusban évfordulótól függetlenül mindenki lecserélheti lakásbiztosítását jobbra, olcsóbbra. Érdemes foglalkozni a kérdéssel, mert sokat bukhat, akinek évek óta nem korszerűsítették ezt a termékét.

Timár Kriszta

Érdemes ebben a hónapban mindenkinek átszámoltatnia lakásbiztosítását. Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A korábbi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány mintájára a kormány most a lakásbiztosítások kapcsán is lehetőséget biztosít arra hogy évfordulótól függetlenül fel lehessen azokat mondani és újat kötni helyettük. A kampány pénteken indult, március 31-éig van lehetőség arra, hogy mindenki átnézze, megfelelő-e a jelenlegi szerződése, vagy található-e a piacon jobb ajánlat.

Míg a kötelező biztosításokat viszonylag egyszerűen bárki átkötheti magának, hiszen – mivel az a szerződőnek nem szolgáltat – lényegében csak a legolcsóbb ajánlatot kell kiválasztani, a lakásbiztosítások már jóval bonyolultabb konstrukciók, ahol nem feltétlenül az ár, sokkal inkább a benne foglalt szolgáltatások a mérvadók. Éppen ezért javasolt független szakértő segítségét kérni a meglévő szerződések átvizsgálásához, illetve ahhoz, hogy érdemes-e újat kötni helyette és ha igen, milyet. 

Az a tapasztalatunk, hogy a 3 évnél régebbi lakásbiztosításokat szinte minden esetben érdemes átkötni, mert azok elavultak, az ingatlan áremelkedések miatt pedig ezek az otthonok alulbiztosítottak

 – mondta el lapunknak Ferber Mónika, az OVB fiókvezetője. 

Utóbbi azt jelenti, hogy a biztosítás alapját jelentő ingatlanérték mostanra jóval magasabb, mint ami a szerződésben szerepel. Ez pedig nem csak azt eredményezi, hogy egy totális kár esetén a biztosított nem kap annyi pénzt, amelyből újjá tudná építeni otthonát, de azt is, hogy bármilyen, kisebb káreseményre is jóval kevesebbet fizet a biztosító, mint amennyibe a tényleges elhárítás kerül, hiszen mindent a szerződésben megszabott ingatlanérték arányában számolnak.

 Fontos figyelembe venni azt is, hogy az elmúlt években rengeteg otthonba telepítettek napelemet, hőszivattyút, amelyek ha nem szerepelnek a szerződésben, akkor nincsenek biztosítva. Illetve a biztosítók is folyamatosan fejlesztik a termékeiket, így sok olyan szolgáltatás is lehet most a piacon, amelyek a szerződéskötéskor még nem voltak elérhetők. Ár-érték arányban tehát szinte biztos, hogy most sokkal jobb ajánlatokat lehet találni, mint pár éve, azok pedig teljesen egyedi igényekre szabhatók

 – foglalta össze a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában