Több mint 48 ezer német választotta tavaly Csongrád-Csanádot

2024.05.28. 09:00

Turizmus: Kevesebben voltak kíváncsiak vármegyénkre

Akárcsak a vármegyék többségében, Csongrád-Csanádban is kevesebb turista fordult meg tavaly a 2022-es adatokhoz képest. Az viszont pozitívumként elmondható, hogy a szektor a forgalom élénkülésére számít, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szálláshelyek száma valamelyest bővült a tavalyi év végére.

Varga Anna

A Szegedi járásban nőtt, a Mórahalmiban csökkent a vendégéjszakák száma tavaly.

Fotó: Karnok Csaba / Archív fotó

Bár Szeged kimondottan népszerű turisztikai célpontnak nevezhető, és ahogy megírtuk, valamivel több mint 290 ezer vendég fordult meg itt tavaly, akik 579 ezer 743 vendégéjszakát töltöttek a városban, összességében Csongrád-Csanád vármegye továbbra sem tekinthető a turisták legfőbb célpontjának hazánkon belül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványa szerint a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma vármegyénkben 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Ezt a hivatal a gazdasági nehézségek miatt szűkülő belföldi kereslettel magyarázta.

A fővárost és a 19 vármegyét vizsgáló kiadványból kiderül, hogy továbbra sincs trendváltás, a turisták 33,2 százaléka Budapestet választotta, vármegyénk pedig továbbra is mindössze a 13-ik a listában 2,4 százalékos mutatóval.

Németországból érkeznek a legtöbben

Hazánk egészét nézve elmondható, hogy továbbra is Németországból jön a legtöbb turista, utánuk következnek a csehek, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig az Egyesült Királyságból érkezők vannak. Csongrád-Csanádban némiképp más a helyzet, a külföldivendég-forgalomban a küldő országokat tekintve továbbra is Németországból és Romániából jönnek a legtöbben, utánuk következnek szerbek. Vármegyénkben a vendégéjszakák hattizedét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken, de összességében kevesebbet időztek nálunk, a külföldiek viszont többet.

Abban sincs változás, hogy térségünket júliusban és augusztusban választják a legtöbben, amihez természetesen hozzájárulnak a fesztiválok és egyéb kulturális programok, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Élen továbbra is a Szegedi járás

A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák hattizedét a Szegedi járásban regisztrálták, itt 2,6 százalékkal emelkedett a forgalom 2022-höz képest

 – olvasható a kiadványban.

Bár a tavalyi I. negyedévben arról tudtuk beszámolni, hogy a Mórahalmi járás majdnem 10 százalékos forgalombővülést tudott elkönyvelni, a év egészét nézve négy százalékkal csökkent az ott eltöltött vendégéjszakák száma a 2022-es adatokhoz képest.

Pozitív előjelek látszanak

A KSH azt is megnézte, hogy a decemberben legalább a hónap egy részében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek száma miként alakult, amiből a szektor várakozásaira is lehet némiképp következtetni. A kereskedelmi szálláshelyek száma hattal 76-ra bővült, igaz a férőhelyek száma mindössze nyolccal nőtt. A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén nőtt az év végére, 530 üzemelt 4696 férőhellyel.

Az évet egyébként is jól kezdte a turizmus, a KSH azt közölte, hogy vendégéjszakák száma 25, a vendégeké pedig 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest a turisztikai szálláshelyeken országosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában