Helyi gazdaság

2024.02.01. 09:30

Kevesebb turista választotta Csongrád-Csanádot

Még a 2019-es rekordév adatait is túlszárnyalta tavaly a magyar turizmus a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) előzetes adatai alapján. Csongrád-Csanádban – igaz még csak az első kilenc hónap részletes adatai ismertek – várhatóan elmarad a rekorddöntés: kevesebb volt a vendég, mint ahogy a kereskedelmi szálláshely is.

Varga Anna

A szűkülő belföldi kereslet meglátszik a számokon: kevesebb turista érkezett vármegyénkben. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

2023 I–III. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 1,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, azonban a főváros és Fejér vármegye kivételével valamennyi vármegyében csökkent a forgalom

 – írta a Központi Statisztikai Hivatal. 

A Fókuszban a vármegyék című, a fővárost és a 19 vármegyét vizsgáló kiadványból kiderül, hogy míg a vármegyékben jellemzően a belföldi, a fővárosban a külföldi vendégek töltöttek el több éjszakát a turisztikai szálláshelyeken.

A trendek egyébként nem változtak, a főváros után jócskán lemaradva kullognak a vármegyék, a legnépszerűbb Budapesten kívül továbbra is a Balaton környéke. A turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát nézve az I–III. negyedévre elmondható, hogy a fővárost választotta a turisták 30,5 százaléka, utána következik Veszprém vármegye, ahol 9 százalékuk szállt meg. Csongrád-Csanád csak a 13-ik a listában, nálunk a vendégéjszakák mindössze 2,4 százalékát töltötték. Ez egyébként visszaesést mutat, az I. negyedévben ugyanis – ahogy írtuk – a 10-ikek voltunk.

Szűkülő belföldi kereslet

A KSH azt írta, hogy a vármegyék döntő többségében, így Csongrád-Csanádban is az okozta a visszaesést az előző év azonos időszakához képest, hogy a gazdasági nehézségek hatására szűkült a belföldi kereslet. Nálunk a tavalyi esztendő első 9 hónapjában 3 százalékos volt a visszaesés a 2022-es adatokhoz képest.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken a forgalom 539 ezer éjszakát tett ki vármegyénkben, ami 4 százalékos csökkenés, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken 240 ezer éjszakát töltöttek, ez 0,9 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A Szegedi járást választják

A vendégéjszakák többségét, csaknem hattizedét a Szegedi járásban regisztrálták, itt 0,6 százalékkal emelkedett a forgalom 2022 I–III. negyedévéhez képest. A forgalomban még jelentős, 14 százalékos részarányt képviselő Mórahalmi járásban viszont 5 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma 

– írta a KSH. 

A tavalyi év I. negyedévében a Mórahalmi járás kapcsán arról írtunk, hogy ott 9,8 százalékos bővülés volt tapasztalható, de az I. félév kapcsán is azt láttuk a statisztikában, hogy 1,3 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Német és román vendégek

Akárcsak a vármegyék döntő részében, nálunk is a belföldi turizmus a jellemző, ez a vendégéjszakák hattizedét teszi ki. Az általuk eltöltött éjszakák száma azonban 9,4 százalékkal csökkent, míg a külföldivendég-éjszakáké 8,5 százalékkal nőtt az I-III. negyedéves adatok szerint.

Az is kiderül a statisztikákból, hogy a legtöbben Németországból, Romániából és Szerbiából érkeztek vármegyénkbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában