Helyi időjárás

2019.03.15. 07:41

Cudar idő járt 1848-ban a márciusi ifjakra - nekünk ma nagyobb szerencsénk lesz

Most megtudhatja, milyen idő volt a forradalom kitörésének napján - és milyen idő lesz az évfordulón.

Petőfi Sándor 1848. március 15-én délután "Le az esernyőkkel, mi lesz ha golyózáporok közt kell majd helytállni" felkiáltással rótta meg a tömeget, idézte az Időkép: borongós-erősen felhős égboltra tekinthettek fel az emberek a forradalom kitörésének napján. A National Geographic is azt írja: a korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő. Mérsékelt déli-délkeleti szél mellett a hőmérséklet Budapesten 3 és 5°C között alakult - de mint tudjuk, a rossz idő sem tarthatta vissza a márciusi ifjakat. Szegeden is erősen felhős, esős volt az idő. A hőmérséklet fagypont felett alakult, és napközben alig változott.


Az 1848-48-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján azért ennél jobb időre számíthatunk, az ünnepi programokról itt tájékozódhatnak. Ahogy tegnapi cikkünkben is olvashatják, az eső szemerkélhet ugyan, de bőrig ázni nem fogunk. 14 fokig emelkedik a hőmérséklet, 1 milliméter csapadék eshet.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában