Időjárás

2023.05.25. 07:00

A tavalyinál is melegebb nyár vár ránk

Alaposan fel kell készülni naptejjel és hűsítővel az idei nyárra, ugyanis még a tavalyinál is melegebb június, július és augusztus elé nézünk. Gál Tamás, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense számolt be lapunknak arról, hogy milyen időjárásban lesz részünk a következő hónapokban.

Kiss Anna

Gál Tamás, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense elárulta, mire számíthatunk idén nyáron. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Beköszöntött a nyárias idő, túl vagyunk az első nagyobb zivatarokon is, éppen ezért arról érdeklődtünk Gál Tamásnál, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensénél, hogy milyen időjárásra számíthatunk idén nyáron. Azt már a beszélgetés elején leszögezte, hogy megbízható meteorológiai előrejelzés 10-14 napra készíthető előre, hiszen az időjárási viszonyok, főként a hullámzó frontrendszer miatt nehezebb hosszabb távú megbízható előrejelzést készíteni. Ugyanakkor számos meteorológiai intézet készít évszakos előrejelzést Európában, ezeket pedig a Copernicus program összesíti, így hónapokra bontva egy kiegyensúlyozottabb előrejelzés látható.

Az évszakos előrejelzéseknek nem az a célja, hogy meg tudjuk mondani, hány fok lesz június 14-én és esik-e majd akkor az eső, hanem az a célja, hogy meg tudjuk állapítani azt, hogy a szokásoshoz képest hidegebb, melegebb, szárazabb, nedvesebb, szelesebb idő várható-e az adott hónapban, évszakban. Ilyen hosszú időtávra nem lehet napi szintű előrejelzést készíteni

 – mutatott rá.

Fotó: Török János

Gál Tamás közölte, a program adatbázisa szerint elmondható, hogy mindhárom nyári hónapban a szokásoshoz képest 0,5-1 Celsius-fokkal melegebb lesz, vagyis a tavalyi nyárnál is extrémebb időre kell számítani idén. Megjegyezte, ezt többek közt az okozza, hogy a Föld egy belső változáson megy keresztül, belép a melegebb időszakába, ami Európára is hatással lehet. Hangsúlyozta, globálisan rekord hőmérsékletű nyarunk lesz, de igazán extrém időben jövő nyáron lesz részünk, amit a Föld melegebb időszakba történő átlépése okoz, valamint az, hogy nem teszünk kellően sokat a szén-dioxid kibocsátás ellen, folyamatosan fűtjük a bolygót.

Ugyanakkor a mezőgazdasággal foglalkozók számára megnyugtató lehet, hogy csapadék szempontjából a szokásos viszonyok uralkodnak majd idén júniusban, júliusban és augusztusban is. Szegeden és környékén júniusban és júliusban is 60-70 milliméter a megszokott, erre lehet számítani most is -5, +5 milliméternyi eltéréssel, és ahogy az lenni szokott, az augusztus egy szárazabb hónap lesz. A Copernicus program előrejelzései nagyon jól megmutatják, mi várható. Tavaly is végigkövettük az előrejelzéseket és azt láttuk, hogy az augusztus egy nagyon száraz, a megszokottól –50 milliméterrel eltérő hónap lesz. Így is lett, szinte egy csepp eső sem esett

 – részletezte a szakember.

Gál Tamás szerint összességében elmondható, hogy a szokásosnál kicsit melegebb nyár vár ránk, de a megszokotthoz hasonló csapadékmennyiséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában