Helyi időjárás

2024.01.13. 10:08

Nyugodt téli hétvége

Delmagyar.hu

Madarak a téli folyón. Fotó: Balla Tihamér

Délnyugaton napos, máshol inkább rétegfelhős lesz az ég. Kisebb hószállingózás előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül. Reggel -3, délután +3 fok körül alakul a hőmérséklet.  Vasárnap késő délutántól egy érkező hidegfront hatására északnyugat felől mindenütt beborul az ég, és éjszaka egyre többfelé várható eső, zápor, hajnalban, reggel délen egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. A kora reggeli órákig a délkeleti, keleti határ közelében még kicsi a csapadék előfordulási esélye. Reggeltől északnyugat, nyugat felől gyorsan és jelentősen csökken a felhőzet, délutánra a keleti határvidéken is. Eközben az ország déli fele fölé magasszintű felhőzet érkezik. A Dunántúlon délelőtt, a keleti határvidéken délután, késő délután áll el az eső. Vasárnap a déli szél élénk, az Észak-Dunántúlon olykor erős lesz, és éjszaka is élénk marad a légmozgás. Hajnaltól azonban előbb a Dunántúlon majd napközben keletebbre is északnyugatira, nyugatira fordul a szél, és meg is erősödik. A hajnali órákban általában 2 és 8 fok közötti értékekre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 11 fok között alakul, Baranyában reggel állhat be a maximum.

Orvosmeteorológia
Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. Készítette dr. Pukoli Dániel
 

Forrás: Köpönyeg.hu 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában