Helyi időjárás

2024.03.05. 17:00

Már februárban végeztek a tavaszi nagytakarítással

Jeszenszky Zoltán

Szeged főterén a szokásoshoz képest nagyjából egy hónappal korábban virágzik a magnólia.

Fotó: Török János

Kizökkent a világ, még sosem volt annyira meleg a február, mint 2024-ben. Csongrád-Csanád vármegyében is sorra dőltek a hőmérsékleti rekordok. A Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumban februárban 8,8 Celsius-fokos havi középhőmérsékletet mértek a HungaroMet meteorológusai, ami 2,4 fokkal haladta meg az eddigi rekorder februárt.

A szokatlanul enyhe időjárás miatt a megyeszékhely parkjait és közterületeit gondozó Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársainak is egy hónappal korábban át kellett állniuk a téli üzemmódról a tavaszira. A vállalat életében még sosem fordult elő korábban, hogy február végén már városszerte füvet nyírtak és lombot takarítottak – tudtuk meg Makrai Lászlótól, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatójától. A város tavaszi nagytakarítása is egy hónappal korábban, már február közepén megkezdődött. Az útsöprő gépek a fagymentes éjszakákon járták a település utcáit. A játszótéri homokozók gyommentesítésével, valamint cseréjével is végeztek.

A novemberben városszerte elültetett 35 ezer darab kétnyári virágpalánták – mint például az árvácska, sárga viola és a nefelejcs – a szokatlan enyhe telet jó kondícióban élték túl, és helyenként már a téli hónapokban virágoztak. A cég munkatársai a városszerte elültetett 700 csemete öntözését is elkezdték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában