Enyhítették az ítéletet

2020.02.12. 13:59

Két év hat hónap börtön lett a mezőtúri pénzmosó büntetése

A vádlott szabadságvesztésének tartamát 3 év 5 hónapról 2 év 6 hónap börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 4 évről 3 évre enyhítette és 50 ezer forintos vagyonelkobzást rendelt el az ítélőtábla.

delmagyar.hu

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, egyebek mellett arra, hogy a vádlott hosszú ideje áll bűntető eljárás hatálya alatt, a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok eléréséhez elegendő a 2 év 6 hónap időtartamú börtönbüntetés. Az 50 ezer forint vagyonelkobzás pedig azért indokolt, mert a vádlott legalább ennyi pénzzel gazdagodott a bűncselekmény elkövetésével.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2019. április 24-én P. R. vádlottat, és ezért őt 3 év 5 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 2014 decemberében Mezőtúron ismeretlen személlyel hosszabb távra szóló megállapodást kötött arról, hogy bűntetendő cselekményből származó pénzösszegek elrejtése érdekében gazdasági társaságot alapít. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében átadja.

A vádlott a megállapodásnak megfelelően a társaságot meg is alapította, számlát nyitott, és annak számát megadta az ismeretlen megbízója részére.

Az ismeretlen tettes álnéven internetes honlapon megjelentetett hirdetésekkel német állampolgároknak azt ígérte, hogy az Egyesült Államokból részükre az általuk rendelt személyautókat leszállítja. Bár ezek ellenértékét a vádlott által megnyitott devizaszámlára a vevők átutalták, az ismeretlen személy vállalását nem teljesítette, az autókat nem szállította le.

A vádlott 2014. december 30-a és 2015. január 14-e között öt alkalommal összesen 44.500 euró (akkori értéken: 14 millió 83 ezer forintnyi értékben) érkezett a vádlott számlájára, amit az ismeretlen személynek át is adott. Ezért alkalmanként 10-20 ezer forint díjazásban részesült.

A vádlott az eljárás során bűnösségét nem ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában