Kék hírek

2020.09.01. 19:40

Mérgesgáz miatt hívták a tűzoltókat Szegeden

Hónapok óta most kellett először szén-monoxid miatt kivonulniuk a szegedi tűzoltóknak. Szerencsére senkinek sem lett baja, viszont mostanában egyre gyakoribbak lehetnek az ilyen esetek.

S. Z.

Melegben is veszélyes a szén-monoxid. Érdemes ellenőriztetni a készülékeket.

Fotó: Unger Tamás

Szombaton délután szén-monoxid-érzékelő jelzett Szegeden, a Csuka utca egyik társasházában. A helyszínre érkező szegedi hivatásos tűzoltók mérései igazolták a gáz jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket, személyi sérülés nem történt. Ezt hétfőn közölte a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, azaz a nyár egyik legforróbb napján történt az eset. Ez tehát azt jelenti, hogy a szén-monoxid-mérgezés nemcsak a fűtési szezonban valós veszély.

Melegben is veszélyes a szén-monoxid. Érdemes ellenőriztetni a készülékeket. (Képünk illusztráció.)

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felhívta a figyelmet, hogy sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés egész évben fenyeget.

Azt tanácsolják, hogy akinek van rá lehetősége, telepítsen klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort. A nyári melegben ugyanis lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A gázkészülékeket az előírások szerint ötévente kell felülvizsgáltatni, a nyitott tűzterű készülékeket azonban javasolt évente ellenőriztetni, hiszen az üzemelés során a készülékbe por és más szennyeződés jut, ami a hatékonyságot ronthatja. A berendezések felülvizsgálata nemcsak a biztonságot növeli, hanem a hatékonyabb működés révén fűtőanyag-megtakarítás is elérhető.

A mérgező gáz leggyakrabban a kis légterű helyiségekben, főleg a fürdőszobákban üzemelő kombi gázkészülékből, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítőkből kerül ki. Ezek – ha nem kapnak utánpótlást – működés közben gyakorlatilag elhasználják a helyiségben lévő levegőt.

Ha pedig a szükséges légmennyiség nem jut el a készülékekhez, akkor az égés tökéletlenné válik, korom képződik, megemelkedik a szén-monoxid-tartalom, mindez végső soron gazdaságtalan üzemhez, de főleg balesethez vezet – írják a szakemberek, és arra is figyelmeztetnek, hogy rövidesen kezdődik a fűtési szezon, tehát a készülékeket célszerű minél hamarabb szakemberrel átnézetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában