Helyi kék hírek

2020.11.10. 19:03

Kis híján tragédiába torkollott a nagyéri poharazás

A büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás lett.

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

Érdemét tekintve – a vádlottal szemben kiszabott büntetések vonatkozásában – helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más

bűncselekmény miatt B. S. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Annak megváltoztatását csupán az eljárás során a vádlottól lefoglalt egyik bűnjelet érintő rendelkezés indokolta.

A büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése – az ügyészi fellebbezés hiányában beállt súlyosítási tilalomra is figyelemmel – a törvényszék által elsőfokon kiszabott 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indokolásában elhangzott: az elsőfokú bíróság az elkövetett cselekményekhez mérten, a vádlott elmeállapotának elkövetéskori közepes fokú korlátozottságára is tekintettel arányos, a törvényi minimumnak megfelelő halmazati büntetést szabott ki a vádlottal szemben.

A súlyosítási tilalom miatt hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabására a másodfokú bíróságnak nem volt törvényes lehetősége. A vádlotti és védői indítvány szerinti felmentésre, illetve a büntetés lényeges enyhítésére sem látott indokot az ítélőtábla.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy kocsmai iszogatás után egy törött pohár csonkjával támadt a sértettre, 15 centiméteres sebet ejtve a nyakán, amely életveszélyes is lehetett volna. A sértett és a körülötte állók megpróbálták a vádlottat a földre nyomni, azonban a dulakodás során a vádlott több alkalommal a törött pohártalppal megpróbálta a sértettet hason szúrni. A vádlott kezéből a jelen levők csak nehezen tudták kicsavarni a pohárcsonkot. Ezért a bíróság úgy látta, az, hogy a vádlott nem okozott halálos végkimenetelű sérülést, nem rajta múlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában