Időben megelőzték a tragédiát

2020.12.11. 10:16

Rosszullétre panaszkodott a család

Baleset történt csütörtökön reggel, majd valamivel később rosszullétre panaszkodtak egy csongrádi családi ház lakói csütörtökön délelőtt.

munkatársunktól

Forrás: DM / Illusztráció

Összeütközött két személyautó a 451-es főúton, Szentes térségében csütörtökön reggel. A baleset következtében az egyik autó az árokban a tetejére borult. A szentesi hivatásos tűzoltókat riasztotta a megyei főügyelet, az egység áramtalanította a járműveket, majd megszüntette a forgalmi akadályt. A balesetben öt ember megsérült.

Rosszullétre panaszkodtak egy csongrádi családi ház lakói csütörtökön délelőtt. A Csemegi Károly utcába riasztották a város hivatásos egységét. A tűzoltók méréseket végeztek a ház helyiségeiben, a műszerek is kimutatták a megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt. A gázszolgáltató a lakók biztonsága érdekében, a hiba kijavításáig a házat lekapcsolták a szolgáltatásról. A mentők a felnőttet és a két gyermeket megfigyelésre kórházba szállították.

A házban nem volt szén-monoxid-érzékelő, így ebben az esetben csak a lakók rosszulléte utalt az esetleges mérgezésre. A mérgező gáz akkor keletkezik, amikor a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

  • Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  • Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  • Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában