Tíz éve él az előzési tilalom

2021.02.18. 10:25

Sok a szabálytalanul előző kamionos

Több mint ötven szabálytalanul előző kamionost találtak a rendőrök a Csongrád-Csanád megyei autópálya-szakaszokon alig két hét alatt. Pedig a kamionosokra vonatkozó előzési tilalom már 2011. január 1-je óta része a KRESZ-nek.

Suki Zoltán

20210217 Szatymaz Kamion forgalom az M5-ös autópályán Röszke felé. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A rendőrök két hét alatt 53 esetben intézkedtek szabálytalanul előző nehézteher-gépkocsi vezetőkkel szemben a Csongrád-­Csanád megyei sztrádákon – kö­­zölte a Csongrád-Csanád Me­­gyei Rend­őr-főkapitányság. A rendőrök még január 29-e és február 11-e között tartottak ellen­őrzést az autópályákon, amiben kifejezetten a kamionosokra koncentráltak.

Azt is közölték, hogy egy-egy büntetés elérheti a több tíz­ezer forintot is. A szankcionálás mellett természetesen a tájékoztatásra is kiemelt figyelmet fordítottak az intézkedő rendőrök.

A rendőrség folyamatosan tart ellenőrzéseket, amelyek alkalmával nemcsak a gyalogosokat, kerékpárosokat és a személygépkocsival közlekedőket ellenőrzik, hanem kiemelt figyelmet fordítanak a járműszerelvénnyel közlekedőkre is. A KRESZ kamionosokra vonatkozó része 2011. január 1-jén változott.

Tízezrekre rúghat a bírság, ha nem tartják be a KRESZ-t a kamionsofőrök. Illusztráció: Frank Yvette

A hatályos szabályok szerint tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton 6 óra és 22 óra között – a 7500 kilogrammot – meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában