Szeged

2021.05.25. 15:51

Május 25-e az eltűnt gyermekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapján ma már számos országban emlékeznek az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek védelmének fontosságára.

delmagyar.hu

Az elszökés, csellengés okai között számos olyan tényező szerepel, amivel a gyermek nehezen küzd meg. Ilyen a kortárs bántalmazás, iskolai eredmények miatti szorongás, családi konfliktusok, intézeti körülmények, szabályok elleni lázadás, életkori szorongások és félelmek, de az eltűnést kiválthatja a kalandvágy, a túlzott kontroll alóli menekülés, a tiltott dolgok kipróbálásának vágya, vagy éppen segélykiáltás a figyelemért, szeretetért.

Akármi is legyen a kiváltó tényező, az elszökő gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve, amit ők sokszor fel sem tudnak mérni. Kíváncsiságuk, vagy éppen érzékeny, instabil lelkiállapotuk olyan helyzetekbe sodorhatja őket, melyekben könnyen áldozattá válhatnak. – írja a rendőrség közleményében.

Míg a családból eltűnt gyermekkorúak 80 – 90 százaléka egy-két napon belül „hazatalál”, addig a gyermekvédelmi gondozási helyükről, intézetekből, családotthonokból, gyermekfaluból eltűnt gyermekek esetében már leginkább a rendszeresen ismétlődő szökés fordul elő. Főként ezekkel a sorozatos intézeti szökésekkel magyarázható, hogy a kiskorúakra kiadott eltűnés miatti körözések száma évente átlagosan 5-6-szorosa a felnőttkorúakénak.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság ezen a napon is felhívja a figyelmet, „Figyeljünk a gyermekre!”:

• hangolódjunk rá,

• adjunk neki időt a magunkéból, amikor igényli,

• hagyjuk, hogy a maga módján kibeszélje problémáit,

• tudjunk róla, mikor, hol tartózkodik, kikkel barátkozik, ismerjük baráti körének elérhetőségeit.

Ha eltűnt,

• érdeklődjünk ismerőseinél, barátainál,

• járjuk be szokott helyeit,

• az eltűnést jelentsük be a rendőrségen,

• kérjünk segítséget!

Központi segélyhívó szám rendőrségi bejelentéshez: 112

116-000 Kék Vonal az eltűnt és bántalmazott gyermekekért! Ingyenesen hívható a nap 24 órájában, ha:

- azon gondolkozol, hogy elszöksz otthonról

- ha már „eltűntnek” számítasz, azt érzed, nem tudsz hazamenni, és nincs kivel beszélned

- Magyarországra jöttél és nem vagy a szüleiddel

- információd van egy eltűnt fiatalról

A rendőrség minden gyermek- és fiatalkorú eltűnését kiemelt fontosságú feladatként kezeli, azonban a jelenség kezeléséhez elengedhetetlen a problémakörben érintett gyermekvédelmi szervezetek, a civil kezdeményezések és családok együttműködése.

A gyermekeltűnések megelőzése közös társadalmi feladat. A felnövekvő generáció fokozott odafigyelést érdemel, különösen olyan időszakokban, amelyek az átlagosnál jelentősebb stresszterheléssel járhatnak, mint a bizonyítványosztás, a világjárvány miatti korlátozások és a digitális oktatás következtében átszerveződött kortárs kapcsolati rendszerek, napi rutinok, vagy a nyári iskolai szünet szabadsága, lazább kontrollja.

Ne feledjük, hogy a felnőttek adhatják a legnagyobb biztonságot a gyermekek számára!

Vigyázzunk egymásra, hogy ebben az évben is együtt ünnepelhessük május utolsó vasárnapján a gyermeknapot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában