Mentőautóval is csempésztek

2021.05.16. 08:05

Tanyákon rejtegették a határsértőket – legalább 500 migránst próbáltak Nyugatra vinni

Ásotthalmi tagja is volt annak az embercsempészbandának, amelyikre a napokban csapott le a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség szerint legalább ötszáz illegális migránsnak segítettek Nyugat-Európába jutni. Közben befejezték a nyomozást annak a szerb férfinak az ügyében, aki gumicsónakkal csempészett embereket a megyébe a Tiszán át.

Suki Zoltán

Mindent bevetnek az embercsempészek. Fotó: police.hu

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt nyomoz két magyar, két román és egy szlovák állampolgár ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az öt férfira a napokban egyszerre csaptak le.

A rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél házkutatást tartottak. Egyebek mellett 26 millió forintnak megfelelő készpénzt, egy nagy értékű terepjárót és ékszereket is lefoglaltak.

Ásotthalmi bandatag is volt a csapatban

Azzal gyanúsítják őket, hogy tavaly ősztől működtették az embercsempész-szervezetet, amelynek célja az volt, hogy a Szerbiából Magyarországra illegálisan bejuttatott – többségében szír – migránsoknak segítséget nyújtsanak Nyugat-Európába utazni.

Mindent bevetnek az embercsempészek.
Fotó: police.hu

A határon átjutott migránsokat a továbbszállítás megszervezéséig tanyákon vá­­rakoztatták. A továbbszállítással magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, később viszont már olyan járműveket használtak, amelyekben rejtekhelyeket alakítottak ki. Arra, hogy bűnszervezet működhet, három korábbi elfogás is utalt.

Még traktorral is próbálkoztak

Először március 24-én egy traktor utánfutójában szállítottak 31 embert, utána április 10-én egy teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak 5 illegális migránst. Legutóbb pedig május 10-én bukott le a csapat egy segítője, amikor egy használtan megvásárolt mentőautóban vitt 10 külföldit.

A rendőrség szerint több mint 500 illegális migránsnak segítettek, vagy legalábbis próbáltak segíteni Nyugat-Európába jutni.

Az embercsempészeket az­­óta letartóztatták, de a nyomozást folytatják, mert nem kizárt, hogy hamarosan újabb embereket fognak el.

Közben pedig a Csongrád-­Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyiket egy szerb férfi ellen indítottak. Ő tavasszal öt migránsnak nyújtott segítséget a határ illegális átlépéséhez.

Következhet az ügyben a vádemelés

A Szeged Határrendészeti Ki­rendeltség és a Magyar Honvédség járőrei március 6-án Gyálarét külterületén, a Tisza árterében igazoltatták azt az öt főből álló csoportot, amelynek tagjai néhány perccel korábban egy motoros gumicsónakkal keltek át a folyón. A csónakot vezető szerb férfit is elfogták még azelőtt, hogy visszafordult volna Szerbiába.

A határsértők szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt nem tudták igazolni, őket visszakísérték a határkerítéshez. Az 59 éves férfit viszont előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés miatt indult ellene eljárás, ez fejeződött most be. Az ügy iratai az ügyészségen vannak, ahol rövidesen vádat emelnek az em­bercsempész ellen.

Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, később viszont már olyan járműveket használtak, amelyekben rejtekhelyeket alakítottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában