Helyi kék hírek

2022.06.08. 07:57

Újabb embercsempészt és határsértőt fogtak a megyében

A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy ukrán embercsempészt, továbbá hét csoportban feltartóztattak 155 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.

delmagyar.hu

Fotó: police.hu

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel, valamint a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. június 7-én 22 óra 40 perckor 36 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel és a cseh rendőrökkel, valamint az üllési polgárőrökkel együttműködve 2022. június 8-án 1 óra 05 perckor, 1 óra 30 perckor, 2 óra 05 perckor, 4 óra 05 perckor, 4 óra 50 perckor és 5 órakor, további hat csoportban 119 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Üllés, Szeged-Gyálarét és Ásotthalom bel- és külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, török. afgán, pakisztáni, indiai, tunéziai, marokkói és palesztin  állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel  – a ruzsai mezőőrség jelzésére - 2022. június 7-én 21 óra 30 perckor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Opel Zafira típusú személyautót. Az egyenruhások a gépkocsi utasterében hat határsértőt találtak, akik afgán és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőrt az egyenruhások a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol - őrizetbe vétele mellett - embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben mind a két esetben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában