Illegális bevándorlás

2022.07.31. 16:14

Egyre súlyosabb probléma az illegális migráció

Továbbra is Csongrád-Csanád megyében lépik át a legtöbben illegálisan a szerb-magyar határt. A migrációnak pedig megvan az utánpótlása, a szerb oldalon egyre többen gyűlnek össze. A helyiek szerint ráadásul agresszívak, többször hallani fegyverropogást a határ túloldalán.

S.Z.

Fotó: Török János

Az országban tegnapra virradóra összesen 169 határsértőt tartóztattak fel és 150 embert megakadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Azt is írták, hogy Bács-Kiskun megyében a rendőrök 4 esetben 7 határsértőt tartóztattak fel Petőfiszállás külterületén, Kelebia és Bácsbokod közigazgatási területén.

A legtöbben továbbra is Csongrád-Csanád megyében próbálkoznak. Itt 11 csoportban 157 határsértőt állítottak meg Szegeden, Ásotthalmon, Röszkén, Mórahalmon és Szatymazon.

Győr-Moson-Sopron megyében 5 határsértőt találtak, Zsira mellett. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a feltartóztatott illegális migránsok szír, török, indiai, pakisztáni, marokkói, tunéziai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni.

Voltak olyanok is, akik ugyan próbálkoztak, de nem tudtak átjutni a határon. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében összesen 150 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarországra jusson.

A szabadkai PannonRTV pedig a hétvégén arról számolt be, hogy mindennapossá váltak a migránsösszecsapások Vajdaságban. A lap szerint sokszor lőfegyverekkel támadnak egymásra az illegális bevándorlók, illetve az őket segítő embercsempészek. Legutóbb csütörtök este lőttek meg egy migránst a magyar határ mentén húzódó makkhetesi erdőben, ahol korábban egy már meg is halt. A közelben élő szabadkaiak félnek és a hatóságok nagyobb jelenlétét követelik.

Egy helyi asszony is megerősítette a lapnak a lövöldözést, és azt is elmondta, hogy félnek. Mindig zárva kell tartaniuk a kaput, mert mindenhova megpróbálnak bejutni a migránsok.

Hegedűs Lajos is a közelben lakik. Ő azt mondta, hogy esténként „puffogásokat” hall, migránsokat pedig folyamatosan lát. A környékükön gyülekeznek, ahova a taxisok viszik őket.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szövetség közben azt közölte, hogy a napokban határvédelmi konferenciát rendeztek Algyőn. Batiz István, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke elmondta, hogy folyamatosan részt vesznek a szerb-magyar országhatár védelmében, az illegális migráció elleni küzdelemben. Ezután Csorba Sándor, az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozat elnöke értékelte a határvédelemben szolgálatot vállaló polgárőrök munkáját. Azt mondta, hogy egy nagyon mozgalmas időszakon vannak túl. A polgárőrség még ilyen nagy volumenű feladatot az eltelt 30 év alatt nem hajtott végre. Emlékeztetett, hogy a határvédelmi feladatot a kormány határozata alapján végezték a polgárőrök.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában