Illegális határátlépők

2022.09.15. 11:22

Gumiabroncsok helyett migránsokat szállított

Öt településen ötszáznál is több migránst fogtak az egyenruhások megyénkben. Eközben a román határrendészet arról számolt be, hogy Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen 72 illegális bevándorló került elő egy román kamionból.

Kiss Anna

Szenegáli, jemeni és palesztin is volt a szerdán elfogott migránsok között. Fotó illusztráció: DM archív

Országszerte 702 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök szerdán, ebből 536 migránst megyénkben, Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Röszke és Szatymaz közigazgatási területén fogtak el – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök reggel közzétett összesítőjéből.

Mint írták, a rendőrök szerdán 366 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben, mindegyik esetben Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében kellett intézkedniük.

A beszámoló szerint a feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szenegáli, jemeni, palesztin, algériai, szír, iraki, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Eközben a román határrendészet arról számolt be, hogy Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen 72 illegális bevándorló került elő egy román kamionból. A jármű – amelyet román sofőr vezetett – a dokumentumok szerint gumiabroncsokat szállított Romániából Spanyolországba, de a határátlépéskor a román határrendészek és a magyar rendőrök a tehertér alapos átvizsgálását rendelték el. Amint a rendőrök félrehúzták a kamion teherterét borító ponyvát, emberek tucatjait látták meg. Az előzetes vizsgálat szerint bangladesi, indiai, pakisztáni és etiópiai állampolgárok próbálták meg átlépni a román–magyar határt, hogy nyugat-európai országokba jussanak.

Közben folyamatosan zajlik megyénkben is a határvadászok toborzása. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az egyenruhásaik kedden Szegváron, Nagytőkén, Fábiánsebestyénen és Eperjesen toboroztak. Tájékoztatást adtak arról, hogy milyen feltételekkel lehet szerződéses határvadásznak jelentkezni, továbbá beszéltek a felvételi eljárásáról és a leendő szolgálati feladatokról is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában