Ügyészség

2022.10.12. 11:00

Engedély nélkül csempészték be a teknősöket

A Szegedi Járási Ügyészség három ügyben vádat emelt azokkal a külföldi elkövetőkkel szemben, akik idén nyáron a röszkei határforgalomban engedély nélkül léptek be az országba, védett állatokat rejtegetve.

delmagyar.hu

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A vádiratok szerint a vádlottak 2022. június 6., 21. és 29. napjain Magyarország területére bejelentkezve valamennyien úgy nyilatkoztak az eljáró határőr kérdésére, hogy bejelentés-illetve engedélyköteles vámárut nem szállítanak. A velük szemben lefolytatott tételes vámvizsgálat során azonban járműveikben a határőrség 2-2, egy esetben pedig 4 példány görög teknőst fedezett fel, dobozokban elrejtve.

A görög teknősök Magyarországon védett élőlények, valamint az uniós jogszabályok szerint is azon fajok közé tartoznak, melyek kipusztulással fenyegetettek, illetve elfordulásuk olyan ritka, hogy bárminemű kereskedelmük a faj fennmaradását veszélyeztetné. Mindezekre figyelemmel Magyarország, s így az Európai Unió területére történő behozatalukhoz engedélyre lett volna szükség, mellyel az elkövetők egyike sem rendelkezett.

Fotó: Magyarország Ügyészsége 
 

A vádlottakat a járási ügyészség természetkárosítás bűntettének elkövetésével vádolja. Az elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. A járművekben felfedezett állatokról a nyomozó hatóság készített képfelvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában