Gondatlanságból elkövetett emberölés

2022.10.03. 17:20

Nem hívott mentőt a nagymamájához, elhunyt az asszony

Előfordult, hogy napokig nem evett és nem gyújtott be az a fiatal férfi, aki beteg nagymamájával élt együtt éveken keresztül, és aki ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indult eljárás. A nagyszülő ugyanis életét vesztett az ellátás hiánya, valamint kihűlés miatt. A vádlott úgy véli, nem bűnös.

Munkatársunktól

Félt, hogy leszidja a nagymama, ezért nem kért segítséget az ellátásához. Fotó: DM

Évek óta rossz körülmények között élt Sándorfalván nagymamájával az a fiatal férfi, aki ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indult eljárás. Hétfőn elkészítő ülést tartott a Szegedi Törvényszék, amelyen az ügyész felolvasta a vádiratot, miszerint bár a helyi önkormányzat többször, többféle módon is segítette őket, sokszor télen sem gyújtottak be hosszabb időre, előfordult, hogy nem ettek napokig, és nem kértek orvosi segítséget sem.

A 75 éves sértett egyébként többször kijelentette, hogy nem akar kórházba vagy idősotthonba menni, a vádlottnak pedig rendszeresen megmondta, hogy mit tegyen, az unoka pedig mindig ennek megfelelően cselekedett. Azonban annyira nehéz anyagi helyzetbe kerültek, hogy nem volt pénzük ételre és tüzelőre sem, így a bútorokat és ruháikat is tűzre dobták.

A sértett egészségi állapota 2020 februárjában leromlott, napok alatt önellátásra képtelenné vált. A vádlott ennek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan nem fűtött, nem kért segítséget nagymamája ápolásához, és ő maga sem gondoskodott róla. A vádlott orvosi segítséget is csak négy nap múlva, többszöri felszólításra hívott, amikor a sértett egészségi állapota már visszafordíthatatlanná vált. Az idős nőt ugyan kórházba szállították a mentők, azonban a beszállítást követő napon kihűlés miatti többszervi elégtelenség miatt elhunyt.

A vádlott tartott attól, hogy a nagymama leszidja – ahogyan azt korábban is tette –, ha mentőt hív hozzá, ezért nem kért segítséget, és bízott abban, hogy jobban lesz a nagyszülője. Az ügyész jelezte, nem szenved elmebetegségben a fiatal, személyiségzavara nem éri el az elmekóros szintet, tehát képes volt felismerni a helyzetet, de arra nem volt megfelelő problémamegoldása.

A vádlott a hétfői ülésen azt mondta, nem érzi magát bűnösnek. Tehát nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyben egyelőre nem született döntés. A vádlottat védő ügyvéd közölte, 3 tanú meghallgatását kérik. Ez december elején várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában