Katasztrófavédelem

2022.11.12. 17:10

Szén-monoxid ölte meg egy ruzsai tanya lakóját

A szomszéd jelezte az esetet, de az áldozaton már nem lehetett segíteni.

Delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István

Szombat kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Ruzsán egy tanyaépületben erős gázszagot lehet érezni és rosszul lett valaki. A szomszéd jelezte az esetet, aki bement és szellőztetni kezdett.

Egy tűzoltóegység vonult az ötven négyzetméteres tanyaépülethez, ahol a nyitott ablak mellett is kimutatták a mérgező szén-monoxidot. Az épületben azért keletkezhetett szén-monoxid, mert egy gázpalackra kötött gázégő működött és minden nyílászáró csukva volt. Az épület lakóján már nem lehetett segíteni - tudtuk meg a katasztrófavédelem közleményéből.

Akkor keletkezik szén-monoxid, amikor a nyílt láng környezetében nincs elég oxigén és tökéletlen égés jön létre. A szén-monoxidnak nincs szaga, a szomszéd azért érzett gázszagot, mert a szén-monoxid-mérgezést okozó tökéletlen égést követően idővel kialudt a gázégő lángja és tovább áramlott a palackból a gáz. Ha nyílt láng van az épületben – akár fűtés, akár vízmelegítés miatt – a levegő-utánpótlást biztosítani kell, különben szén-monoxid keletkezik - hangsúlyozta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában