Hatszáznál is több migránst fogtak el megyénkben az elmúlt nap

Az elmúlt nap eseményei számokban.

delmagyar.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. december 2-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 287 határsértőt tartóztattak fel és 383 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 13 esetben összesen 253 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kisszállás, Mórahalom és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 2 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom-Csemeztanya és Pereszteg közigazgatási területén.

A járőrök Nógrád megyében 16, Pest megyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, etióp, indiai, marokkói, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 21 esetben a rendőrök 383 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Budapest IX. kerület közigazgatási területén 2022. december 02-án 0 óra 49 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, amelyet egy magyar állampolgár vezetett. A jármű utasterében 1 etióp, 1 szír és 1 marokkói állampolgárságú férfi utazott.

Mórahalom külterületén, az 55-ös számú út 25. kilométerszelvényében 2022. december 2-án 08 órakor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, amelyet egy magyar állampolgár vezetett. A járműben 9, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Bátonyterenye közigazgatási területén, lakott területen belül, 2022. december 2-án 09 óra 20 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú kisbuszt, amit egy georgiai állampolgár vezetett. A jármű rakterében 13 szír és 3 afgán állampolgárságú férfi utazott.

Pereszteg külterületén, az M85-ös autóút jobb oldal, 71. kilométerszelvényében 2022. december 2-án 10 óra 15 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépjárművet, melyet egy román férfi vezetett. A járműben 6, magukat afgán állampolgárnak valló férfi utazott.

Kisszállás közigazgatási területén, az 55-ös számú főút 49. kilométerszelvényében, 2022. december 2-án 14 óra 20 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy georgiai állampolgár vezetett. A jármű utasterében 5, magukat török állampolgárnak valló külföldi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs külterületén, az M5 autópálya bal pályatest 35. kilométerszelvényében 2022. december 2-án 15 óra 58 perckor a járőrök ellenőriztek egy román honosságú kisbuszt, amelynek vezetője és 9 utasa a gépkocsi megállása után, a rendőri ellenőrzés megkezdése előtt a járműből kiugrottak, majd elfutottak a helyszínről. Az ellenőrzés megkezdésekor a gépkocsiban 1, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott, aki magyarországi tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért az intézkedő rendőrök őt feltartóztatták.  Az embercsempész és az intézkedés helyszínéről elmenekülő illegális migráns személyek felkutatása folyamatban van.

Hegyeshalom - Csemeztanya közigazgatási területén, 2022. december 2-án 20 óra 55 perckor az osztrák-magyar mélységi ellenőrzésben résztvevő járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban összesen 6 fő utas tartózkodott, akik közül 4 fő a rendőri ellenőrzést észlelve Ausztria területére átfutott.  A járműben maradt 2 fő marokkói állampolgár, akik okmányokkal nem rendelkeztek.

A rendőrök Kisszállás külterületén, az 55-ös számú főút 44. kilométerszelvényében 2022. december 2-án 21 óra 45 perckor  egy lengyel honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amelynek vezetője a rendőri ellenőrzés észlelésekor a járművet és az abban tartózkodó 11 fő szír állampolgárt hátrahagyva futva elmenekült a helyszínről. A jármű vezetőjének felkutatása jelenleg is folyamatban van.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában