Több mint négyszáz határsértő próbálkozott

Péntektől vasárnapig 464 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök az országban. A teljes múlt héten pedig csaknem 1300 migránst találtak, és kísértek át a határkerítésen. A folyamatok nem változtak, továbbra is Csongrád-Csanádban kapják el a legtöbb illegális bevándorlót.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

A hétvégén sem volt nyugalom az ország déli határának közelében. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn kiadott statisztikájából kiderül, hogy pénteken 227, szombaton 147, vasárnap 74 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ORFK azt is közölte, hogy a teljes múlt héten 1285 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – december 19-től 25-ig – 1923 embert találtak. Embercsempészés miatt pedig 21 gyanúsított ellen indult eljárás.

A részletes adatok szerint a vasárnap feltartóztatott 74 migráns közül 61-et találtak Csongrád-Csanád vármegye területén. A migránsokat Ásotthalmon, Csanádpalotán, Mórahalmon, Ruzsán és Szatymazon találták. A szomszédos Bács-Kiskunban 2 határsértőt tartóztattak fel, Kelebiánál. Találtak migránsokat a rendőrök Budapesten, Győr-Moson-Sopronban és Tolna vármegyében is.

A biztonsági határkerítés Csongrád-Csanádi szakaszán pedig vasárnap 170 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a határt.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, egyiptomi, guineai, indiai, marokkói, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Azt, hogy a migránsoknál miért nincsenek papírok, viszonylag könnyű megválaszolni. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban erről azt mondta, hogy már a hazájuk elhagyása után eldobnak mindent, hogy ne lehessen őket sehogyan sem beazonosítani. Így fordulhat elő, hogy egy migráns – ha például Németországba ér – teljesen új személyazonosságot kaphat, hiszen bármit mondhat a koráról és a származásáról az ottani hatóságoknak.

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában