Türkmén embercsempész bukott le Öttömösnél

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Delmagyar.hu

Fotó: Police.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. március 3-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 128 határsértőt tartóztattak fel és 189 főt megakadályoztak abban, hogy illegálisan belépjenek hazánk területére - derült ki a rendőrség mai határrendészeti összesítőjéből: mind a 189 határsértőt vármegyénkben állították meg. Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 119 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Öttömös és Tiszasziget közigazgatási területén. Bács-Kiskun és Somogy vármegyében is feltartóztattak 7, illetve 2 illegális bevándorlót.

A feltartóztatottak ellenőrzésük során marokkói, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az ország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás. Tegnap éjfél után Balotaszállásnál fogtak el embercsempészt hét utassal, 9.25-kor pedig Öttömös közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit, melyet egy türkmén állampolgárságú férfi vezetett. Utasként a járműben 7 fő, magát török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőjükkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában