Röszke

2023.06.15. 12:42

Kezdődik a csúcsforgalom a határátkelőkön - Fotók

Komoly forgalomnövekedés várható a határátkelőkön, de a rendőrség, az adóhivatal, sőt a kormányhivatal is felkészült az ezzel járó többletfeladatokra. Ha kell, új sávokat nyitnak az autósoknak, akiktől viszont továbbra is elkoboznak mindent, amit tilos behozni az országba. Csütörtökön például két citromfa is a röszkei átkelőn maradt.

Suki Zoltán

Könyörtelenül lefoglalnak mindent, amit tilos behozni az országba. Képalá: Gémes Sándor

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal is felkészült a nyári turistaszezonra, valamint a vendégmunkások megjelenésére a határátkelőkön – erről közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a röszkei határátkelőn. dr. Terbe Roland, a rendőrség határrendészeti osztályvezetője elmondta, hogy idén is júniustól szeptember közepéig várható komoly forgalomnövekedés. A legkritikusabb időszak július utolsó kettő és augusztus első két hetében várható, akkor szokott lenni a legnagyobb roham.

Tavaly ebben az időszakban több mint ötmillió utast és egymilliónál több járművet léptettek át a rendőrök a vármegyei határátkelőkön. A megye két legforgalmasabb átkelőjén, a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy hétvégi nap 60-70 ezerre is növekedhet az utasok száma. Ezt a helyzetet úgy tudják kezelni, hogy ha a röszkei autópálya-átkelőn az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, akkor változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán. A rendőrség egyébként azt ajánlja, hogy aki teheti, hétfőtől csütörtökig utazzon. 

Némedi-Varga Éva a NAV-tól elmondta, hogy a határokon a leggyakrabban a megengedett mennyiséget meghaladó jövedéki termék behozatala jelent problémát. Az unión kívülről, vagyis például Szerbiából a 17 évesnél idősebbek közúton 40 szál cigarettát hozhatnak be. Ha valaki uniós országból érkezik, az ennél lényegesen többet, 800 szálat hozhat be és 110 liter sört is, ha megszomjazna útközben.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője pedig ismét felhívta a figyelmet, hogy az unió területére tilos harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Borcsik Zoltán két citromfát is megmutatott, amit éppen a sajtótájékoztató előtt foglaltak le egy autóstól. Egyébként öt kilogrammig behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség, de ha valakinél többet találnak, azt is elkobozzák, ahogy például a növényvédőszereket is.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában