Csongrád-Csanád vármegye

2023.07.17. 15:40

A hőség meghozta a szabadtéri tüzeket

Csak vasárnap öt szabadtéri tűzhöz riasztották a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat, de szombaton is kellett egy esethez vonulniuk. Sajnos a hatalmas forróság miatt egyre több ilyen várható, de ha például a dohányosok nem dobják ki a kocsiból az égő csikket, már sokat tesznek a megelőzésért.

Suki Zoltán

Illusztráció: Donka Ferenc

Egy hektáron lángolt a kiszáradt fás, bozótos terület szombaton Szegednél, a Zsámbok-réti soron. Három szegedi hivatásos egységet riasztott a helyszínre a vármegyei főügyelet, a tűzoltók rövid idő alatt elfojtották a lángokat 

– mondta lapunknak a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina hozzátette, hogy másnap sem pihenhettek a tűzoltók. Vasárnap öt szabadtéri tűzesethez riasztották őket. Csongrád-Bokroson, Szegváron, Szegeden és Bordánynál csaptak fel a lángok. A városok hivatásos tűzoltói, valamint a ruzsai katasztrófavédelmi őrs egysége végezte el az oltásokat. A gyors beavatkozásoknak köszönhetően a tűz egyik esetben sem terjedt ki nagyobb területre, és senki sem sérült meg.

Molnár Krisztina azt is elmondta, hogy a szabadtéri tüzek egy része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Egyrészt a tűzgyújtási tilalmat mindenkinek be kell tartania. 

Ráadásul nem csak a kerti munkálatok jelentenek veszélyt, hiszen gyakran okoz tüzet külterületen egy autóból kidobott izzó cigarettacsikk, amely lángba borítja az aljnövényzetet. Sokan az üvegpalackokat is kidobják a járművekből utazás közben, ám erős napsütéskor az üveg a fényvisszaverésével és szétszórásával képes annyira áthevíteni a környezetét, hogy a szárazabb vegetáció könnyedén lángra kaphat. Éppen ezért – és természetesen a környezet megóvása érdekében – azt kérik, hogy utazáskor a szemetet ne dobják ki a járművekből. A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában