Helyi kék hírek

2023.07.11. 14:20

Egyre több lesz a szabadtéri tűz

Idén eddig 3874 tűz keletkezett a szabadban, ezek során több mint ezernyolcszáz hektárnyi terület égett le az országban. Csongrád-Csanád vármegyében Mártélyon volt egy komolyabb bálatűz a napokban. Abban szerencsére senkinek sem esett baja, de az országban viszont kilenc ember megsérült.

Suki Zoltán

Pillanatok alatt elharapózhatnak a lángok a nagy melegben. Fotó: Donka Ferenc

Sietni kellett a falu és a város tűzoltóinak ahhoz a bálatűzhöz, amely Mártély külterületén csapott fel a Kisgazdakőr dűlőben egy tanyán a múlt hétvégén. Információink szerint a körbálákat szállították a tanyához pótkocsival, amikor a körbála teteje hozzá érhetett egy villanyvezetékhez, és leborult. Amikor a tulajdonos észrevette, hogy rakománya lángra kapott, azonnal lecsatolta a vontatmány és hívta a tűzoltókat. Három vízsugárral akadályozták meg a tűz továbbterjedését, ami közel volt egy épülethez is. Szintén a közelmúltban Maroslelénél hét hektáron fogott tüzet a learatott gabonatábla, Szeged külterületén pedig nagyjából négyezer négyzetméteren égett a növényzet. Sajnos a nagy meleg miatt mostanában egyre több szabadtéri tűz várható.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő helyettese lapunknak elmondta, hogy idén eddig 3874 tűz keletkezett a szabadban. Ezekben több mint ezernyolcszáz hektárnyi terület égett le. A tűzesetekben kilenc ember sérült meg. A legtöbb szabadtéri tűz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a legkevesebb pedig Vas vármegyében volt.

Az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette. Több tűz keletkezett az aratással összefüggésben, harminc helyen összesen 3100 bála égett. Kigyulladt munkagépek miatt is riasztották a tűzoltókat, az év eddig eltelt időszakában 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett. Aratás előtt tizenhat helyen, összesen 42 hektáron gabona vált a lángok martalékává.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára, akik ezzel a katasztrófavédelmi igazgatóságokat kereshetik.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában