Papp Renáta polgármester: Ez az állapot már nem tartható sokáig!

2023.09.05. 07:00

Embercsempészek roncsaival vesződnek az önkormányzatok

Hiába írt levelet a Belügyminisztériumnak Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere még tavaly, egyelőre semmi sem változott az embercsempészek által hátrahagyott autók ügyében. Pedig ha hamarabb intézkedhetnének, nem csak használhatatlan roncsokkal kellene vesződnie az önkormányzatoknak.

Arany T. János

Mivel tíz napot kell várni, hátha jelentkezik érte a tulajdonos, az erre szakosodott bűnbandáknak köszönhetően az önkormányzatnak csak az értéktelen roncsok maradnak. Archív Fotó: Török János

Múlt heti adataim szerint embercsempészek által hátrahagyott autókból most éppen 34 darab van Ásotthalmon. Ez a szám a mai nap változhatott, mert bármikor szaporodhat. Fogyni nem szokott. Az önkormányzat egyelőre tehetetlen

 – tárta szét kezét Papp Renáta polgármester, akivel az ásotthalmi erdőt, a főút környékét ellepő roncsokról és azok sorsáról beszélgettünk.

Tettenérés, vagy forgalmi akadály

A rendőrségnek akkor van intézkedésre lehetősége, ha tettenérés történik, vagy ha a közút forgalmát akadályozza a jármű. Ezekben ez esetekben szállítják el az embercsempészek által hátrahagyott járműveket. A rendőrséggel jó az együttműködés, de az ő lehetőségeik is korlátozottak. Úgy tudom, eddig idén csaknem 300 ilyen járművet szállítottak el a környékből. Az elszállított autók rendszáma, alváz-, vagy motorszáma alapján megpróbálják megtalálni a tulajdonost, levelezni kezdenek a külföldi hatóságokkal. Kicsi az esélye, hogy visszakerül a jármű a tulajdonoshoz, a költségek viszont annál nagyobbak

 – magyarázta a polgármester, majd áttértünk az önkormányzat lehetőségeire.

Az önkormányzat lehetőségei

Sajnálattal közlöm, hogy az önkormányzat jogi lehetőségei nem változtak. Tavaly levelet írtam a Belügyminisztériumnak, rövidebb intézkedési határidőt kértem. Jelenleg miután észleljük a járművet, tíz nap várakozási időt követően szállíttathatom el. De a szétszerelésükre külön bűnszervezetek jöttek létre, akik minden használhatót és mozdíthatót kiszednek ezekből a járművekből. A roncsot, az autó torzóját saját költségen kellene elszállítani, őriztetni egy évig, majd az egyéves várakozást követően elárvereztethetem

 – folytatta Papp Renáta, de a poént a végére hagyta: az árverésből befolyt bevétel nem az önkormányzatot, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t illeti. És mindez csak  közterületen hagyott roncsokra vonatkozik, tovább bonyolítja a helyzetet, ha magánterületen hagyták hátra az embercsempészek az autót.

Kormányzati intézkedésekre van szükség

Ha nem kellene tíz napot várni és az önkormányzat azonnal elszállíthatja a még használható kocsit, lenne értelme őriztetni, mert értéket képvisel.

Ezt a jogi anomáliát a mai napig nem sikerült feloldani. A változáshoz kormányzati intézkedésekre van szükség. Ez az állapot már nem tartható sokáig! 

– hangsúlyozta a polgármester.

Szerencsevadászok a zavarosban

Az embercsempészek járműveinek szétszedésére szakosodott bűnbandákkal kapcsolatban Papp Renáta polgármester hozzátette, a lopás és gyújtogatás mellett előfordul, hogy az utánfutóval érkező szerencsevadászok időnként a közeli tanyákra is benéznek és magukkal visznek ezt-azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában