Embercsempészeket tartóztattak le

Suki Zoltán

Fotó: police.hu

Három ügyben öt embercsempész tartóztatott le a hétvégén a Szegedi Járásbíróság – közölte hétfőn a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség. Az egyik ügyben a rendőrök múlt pénteken ellenőriztek egy autót, amit egy német állampolgár vezetett. A kocsijában 6 illegális bevándorlót találtak. Ugyancsak pénteken egy román férfi kisteherautóját állították meg. A furgonban volt még egy román férfi, aki segített a társának, akik együtt 31 migránst próbáltak Nyugat-Európába csempészni. A harmadik ügyben pedig két magyar gyanúsított bukott le, akiknek a kocsijában 22 illegális határsértőt találtak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig arról számolt be hétfőn, hogy vasárnap összesen 730 határsértőt tartóztattak fel az országban. Csongrád-Csanád vármegyében, 15 csoportban 634 határsértőt találtak Ásotthalmon, Mórahalmon és Öttömösön. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében ezúttal 17 határsértőre bukkantak, de találtak migránsokat Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Pest vármegyében is.

Ásotthalomnál egy embercsempész is lebukott. A rendőrök egy azerbajdzsáni állampolgárt igazoltattak, aki egy lengyel rendszámú kocsival fuvarozott 5 migránst.

A határkerítésnél most 1069 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a magyar határt.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészek ellen eljárás indult. Az embercsempészést alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában