Fiatalkorúakat szolgált ki alkohollal két szegedi vendéglátóhely

A rendőrség kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai közös, próbavásárlással egybekötött helyszíni ellenőrzést végeztek két szegedi vendéglátóhelyen. A lakossági bejelentésre végzett vizsgálat során mindkét egységben súlyos jogsértéseket tártak fel a hatóságok.

Delmagyar.hu

Fotó: Kiss Albert

Október 25-én, kora délután lakossági bejelentésre a fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálásának tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások teljesülését vizsgálta összehangolt ellenőrzés során a három hatóság. A helyszíneken elsőként a NAV munkatársai kezdtek meg próbavásárlást, majd a fiatalkorú vásárló kért alkoholtartalmú italt az eladótól.

Az ellenőrzések során mindkét vendéglátó egységben kiszolgálták a próbavásárlókat, de ezen felül a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását és a kiszolgálásban résztvevő alkalmazott bejelentés nélküli foglalkoztatását is megállapította a NAV.

A fogyasztóvédelmi hatóság a fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása tilalmának megsértése miatt a vállalkozásokkal szemben több százezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki, illetve legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú italok árusítását, ismételt jogsértés esetén pedig elrendelheti a jogsértéssel érintett üzlet legfeljebb harminc nap időtartamra történő ideiglenes bezárását.

A NAV a nyugtakibocsátás elmulasztása és a be nem jelentett foglalkoztatott alkalmazása miatt mindkét esetben egy-egy millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki, és emellett elrendelheti az üzlethelyiség tizenkét nyitvatartási napra történő lezárását is.

A jövő generációjának egészségvédelme kiemelt társadalmi érdek, ezért a fiatalok mindennapjait, a fejlődésüket befolyásoló jogszabályi követelmények – így például az alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálás, értékesítés tilalmának – betartását a fogyasztóvédelmi hatóság évről évre, visszatérő jelleggel is vizsgálja.

A hasonló ellenőrzések lefolytatása különös figyelmet érdemel, ugyanis a fogyasztóvédelmi hatóság eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy 2022-ben a fiatalkorúak bevonásával megkísérelt próbavásárlások esetén országosan 39%-os, míg 2023-ban Csongrád-Csanád vármegyében 55 %-os volt az ellenőrzések során feltárt jogsértések aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában