Folyamatos rendőri jelenlét kell a határon

Maradhatnak a szerb rendőrök a határ közelében a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke szerint. Ez pedig meglátszik a magyarországi helyzeten is, gyakorlatilag eltűntek a migránsok az országból.

Suki Zoltán

Csupán egy határsértőt találtak a rendőrök az országban szombaton – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. A feltartóztatott illegális migráns gambiai állampolgárnak vallotta magát, azonban papírjai nem voltak. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a szerbiai migrációs helyzetről azt mondta, egy ideje több rendőr, csendőr van a térségben a terepen. Hozzátette, a VMSZ már 2015 óta hangoztatja, hogy kezelhetetlen az ottani helyzet és „nyilván az elmúlt időszakban csúcsosodott a probléma”.

 A migránsok folyamatosan ott lesznek 

– jelentette ki Kovács Elvira. Hozzátette, amennyiben esetleg csökkenne egy kicsit a rendőri jelenlét, ők azonnal jelzik ezt a Belügyminisztériumnak és folyamatosan kérik, hogy kövessék a problémát, gyűjtsék össze a migránsokat és vigyék őket befogadóközpontokba.

Kovács Elvira arról is beszélt, hogy nagyon régóta kérik a folytonos, fokozott jelenlétüket. Felidézte, kezdetben csak olyan akciók voltak, hogy összegyűjtötték a migránsokat. 

Volt olyan is, hogy busszal és nagyon nagy számban, aztán elmentek. A rendőrség és a szerb kormány azonban belátta, hogy ez egy állandó probléma, amit folyamatosan kezelni kell 

– emelte ki.

Mint mondta, a befogadóközpontokat azért állították fel, hogy a migránsok oda kerüljenek, de, mint fogalmazott ők felbátorodtak, megengedték nekik, hogy szabadon sétáljanak. Emlékeztetett, hogy 2015-ben például Magyarkanizsa, Horgos, illetve magyar önkormányzati települések voltak a célpontok, majd a Törökkanizsa községhez tartozó Majdány-Rábé. – Az ottani lakosság jogosan érezte azt, hogy nincs biztonságban – jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában