Helyi kék hírek

2023.12.21. 14:40

560 embercsempészt köröznek

Suki Zoltán

Forrás: Police.hu

Összesen 4 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban szerdán

 – tájékoztatott csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor srí-lankai, pakisztáni és bangladesi állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Közben kiderült, hogy a magyar rendőrség körözési listáján jelenleg 560 ember ellen van kiadva elfogatóparancs embercsempészés miatt.

A büntetőtörvénykönyv szerint aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével segítséget nyújt, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedhet, ha az embercsempészést pénzért, egyszerre több embernek segítve, vagy például a határkerítés megrongálásával követik el. Még többet, öttől tíz évet kaphat, aki sanyargatja a migránsokat, fegyvere van, üzletszerűen, vagy bűnszervezetben követi el a bűncselekményt. Pluszbüntetésképp az elítélt embercsempészt ki is tilthatják Magyarországról.

Korábban megírtuk, hogy két hónap alatt 67 embercsempészt állítottak bíróság elé Szegeden. A 67, csaknem húsz különböző állampolgárságú, de zömében román, ukrán, moldvai, grúz elkövető közül tízet az ügyészség az elfogástól számított 72 órán belül vádolt meg, és így született velük szemben gyorsan bírósági ítélet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában