Újra megjelentek a migránsok

Suki Zoltán

Fotó: police.hu

Hetvenkét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. Az elmúlt teljes héten az ország területén 68 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – december 4-től 10-ig – a feltartóztatottak száma három volt. Embercsempészés miatt két gyanúsított ellen indult büntetőeljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök vasárnap 2 csoportban 25 határsértőt találtak Röszkén és Szeged-Gyálaréten. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, iraki, iráni, marokkói és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Szlovéniában az év első tizenegy hónapjában 55 ezer 200 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami csaknem kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 30 ezer 140 illegális határátlépési kísérletnek. A szlovén belügyminisztérium szerint a legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak.

A legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78 százalékát tartóztatták fel abban a térségben. Tavaly ugyanebben az időszakban a Koper körzetében volt jelentősebb a migrációs nyomás. Idén eddig 53 ezer 526-an jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, kétszer annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás befejezése előtt elhagyja az országot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában