Hét migráns és egy embercsempész a mérleg

Imre Péter Géza

Illusztráció.

Fotó: police.hu

Kivételesen csak Budapesten találtak migránsokat a rendőrök. A rendőrség honlapján közzétett összefoglaló szerint az egyenruhások pénteken este Budapest közigazgatási területén intézkedtek egy pakisztáni állampolgárságú férfival szemben. A társaságában hét másik ember volt, akik szintén pakisztáni állampolgárságúnak mondták magukat, ám ezt, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét semmivel nem tudták igazolni. Ezért a rendőrök visszajuttatták őket a határkerítéshez. A pakisztáni férfival szemben embercsempészés miatt indítottak büntetőeljárást. 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az MTI tudósítása szerint tavaly Szlovéniában a duplájára nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. Tavaly 60 587 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami közel kétszerese az azt megelőző évben regisztrált 32 024 illegális határátlépési kísérletnek. A szlovén belügyminisztérium közlése szerint a legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak. A legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78,5 százalékát tartóztatták fel abban a térségben, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai részen, Koper körzetében. Hozzátették: tavaly 58 757-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, közel kétszer annyian, mint 2022-ben. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás befejezése előtt elhagyja az országot.

A hatóságok eközben 557 embercsempészt vettek őrizetbe: 548 külföldit és kilenc szlovén állampolgárt.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában