Sok határsértőt kaptak el hétfőn is a rendőrök

Tamási Anna Éva

Fotó: Teknős Miklós

Tizenhét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétfői napon – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. Magyarország területén az elmúlt 24 órában egészen sok, tizenhét tiltott határátlépés történt, közülük közokirat-hamisítás miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás. 

Az elfogott illegális migránsok ellenőrzésük során török és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A múlt heti adatokhoz viszonyítva is magas ez a szám, mivel az elmúlt teljes héten az országban 42 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza a határzárhoz, emellett az ország belsejében 36 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Ezek az adatok egybecsengnek a Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) tavalyi év kimutatásaival, amely szerint fokozódik az Európára nehezedő migrációs nyomás. Erre a Frontex tavalyi évre vonatkozó adatai mutattak rá. 2023-ban mintegy 43 ezerrel több illegális határátlépést regisztráltak, a legnagyobb mértékű növekedést a hét fő migrációs útvonal közül a nyugat-afrikain észlelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában