Továbbra is keresik az újszegedi lövöldözőt

Egy légpuskával lövöldöző személy tartja félelemben Szegeden az odesszai városrész lakóit. Az ismeretlen tettes általában a késő esti, éjszakai órákban süti el fegyverét. A rendőrök garázdaság miatt keresik, egyelőre hiába.

Jeszenszky Zoltán

A Székely sor és a Vedres utca környékét tartja félelemben a légpuskával lövöldöző ismeretlen. fotó: Karnok Csaba

Olvasónk délutáni sziesztáját dörömbölés szakította félbe. Rendőrök rontottak rá és házkutatást tartottak. Azt a légfegyvert keresték, amellyel valaki tavaly november óta lövöldöz Újszegeden. Általában este 22 óra és hajnali egy óra között ad le lövéseket a Székely sori és a Vedres utcai társasházak által határolt területen. A rendőrök szabálysértés miatt nyomoznak, a környéken már házkutatásokat is tartottak.

 Súlyos sérülést okozhat a légpuska

Német Ferenc, a Személy- és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke szerint többféle légpuska van. Van olyan típus, amikor egy rugót felhúzva, a sűrített levegő lövi ki a lövedéket, de olyan fegyverek is kaphatóak, amelyekből egy szén-dioxid-tartály repíti ki a golyót. Ezek általában 4,5 milliméteres ólomgolyók. Ha a fegyver csőtorkolati energiája nem magasabb 7,5 joule-nál, akkor akár egy bőrkabát is megállítja a lövedéket. Viszont ha az emberi bőrfelületet találja el az ólomgolyó, akkor az izomszövetbe hatolhat és akár súlyos sérülést okozhat, főleg ha átalakított, „feltunnigolt" fegyverből lőtték ki.

Német Ferenc, a szakmai kamara alelnöke arra emlékeztetett, hogy volt olyan eset Magyarországon, amikor a meglőtt embert kórházba kellett szállítani, mert a golyó 3-4 centi mélyen hatolt be a testébe és emiatt meg kellett műteni.  

Fotó: Karnok Csaba

Akár a rácsok mögé is kerülhet

A börtönt is kockáztatja az, aki közterületen légpuskával lövöldözik. Ragány Zoltán szegedi ügyvéd lapunknak elmondta, a garázdaság az úgynevezett szabálysértési elzárással is büntethető. A szabálysértési törvény szerint az elzárás mértéke legalább egy, legfeljebb 60 nap lehet, amit – a börtönbüntetéshez hasonlóan – egy büntetés-végrehajtási intézetben kell letölteni.

Ragány Zoltán hangsúlyozta, hogy ha a lövöldöző valakit véletlenül eltalál, a lövedék pedig sérülést okoz, akkor már nem garázdaság, hanem testi sértés bűncselekménye miatt vonhatják felelősségre. Ha pedig valaki más vagyonában, például autójában okoz kárt a légpuskával, akkor vele szemben polgári jogi úton fognak fellépni, és a kárt meg kell térítenie.

Szabálysértés miatt nyomoznak

Kérdéseinkkel a rendőrséget is megkerestük, akik egy igen szűkszavú választ küldtek. Ebben azt írták, hogy 

a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy az említett ügyben lakossági bejelentés nem érkezett. Hivatalból indult eljárás garázdaság szabálysértése miatt a Szegedi Rendőrkapitányságon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában