Egyre több a szabadtéri tűz

Majzik Attila

Tartsuk be az óvintézkedéseket, különben akár tragédia is történhet.

Fotó: TÓTH IMRE / Illusztráció

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén is mát több ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Csongrád-Csanád vármegyében, közölte a Katasztrófavédelem.

A tűzoltók arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. Azt tanácsolják, hogy a szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Mint közölték, aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ha van, akkor pedig nézze meg, mikor szabad égetni. Ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket, tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet. Csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket és egy pillanatra se hagyja magára a tüzet. Ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el, ha pedig továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot.

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása.

A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat, figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában