Helyi kék hírek

2024.05.21. 13:00

Ásotthalmon és Szegeden találtak migránsokat

Suki Zoltán

Fotó: police.hu

Hétfőn összesen három határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. Mindhárom migránst Csongrád-Csanád vármegyében találták, Ásotthalmon és Szegeden. A feltartóztatott illegális bevándorlók ellenőrzésükkor türkmén és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy megkezdődött kedden Görögországban kilenc egyiptomi állampolgár pere egy hajótörés ügyében, amelyben több mint 80 illegális bevándorló életét vesztette és további 600 eltűnt a Földközi-tengeren.

Az egyiptomiakat bűnszervezetben, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. A vád szerint a kilenc férfi segédkezett a bevándorlóknak abban, hogy illegálisan Európába jussanak. A szerencsétlenség tavaly júniusban történt nemzetközi vizeken, a délnyugati Pílosz várostól 87 kilométerre. Az ENSZ becslése szerint mintegy 750 ember zsúfolódott össze az Adriana nevű rozoga halászhajón, amely Líbiából indult, és Olaszország irányába tartott.

Mindeddig nem derült ki egyértelműen, kinek a felelőssége lehetett a tragédia. A vádlottak ügyvédje szerint a görög parti őrség hibázott, és ezt a mulasztást igyekeznek eltussolni azzal, hogy perbe fogják a kilenc egyiptomit, akik maguk is a hajótörés túlélői voltak. A védelem megkérdőjelezi a görög bíróság illetékességét is az ügyben, mert a baleset nemzetközi vizeken történt, és szerintük a görög hatóságok súlyos hibákat követtek el a nyomozás, a bizonyítékok összegyűjtése során. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában