Már nem elég nagyapáink tudása

2019.09.26. 16:04

Az egyetem mezőgazdasági karának dékánja szerint haladni kell a korral

Amellett, hogy rollerrel közlekedik az egyetem mezőgazdasági karának dékánja, a digitalizációt is fontosnak tartja. Mikó Józsefné Jónás Edit szerint ki kell mozdítani a gazdákat komfortzónájukból, ezért precíziós gazdálkodással kapcsolatos felnőttképzést indítottak.

H.E

A mezőgazdasági kar dékánja rollerrel közlekedik.

Fotó: KARNOK CSABA

Júliustól új dékánja van a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának, Mikó Józsefné Jónás Edit egy dinamiku­san fejlődő kart vett át elődjétől, Horváth Józseftől. Lapunk is beszámolt ró­­la, hogy az utóbbi időben több együttműködési megállapodást kötött a kar a mezőgazdasági ok­­tatás és kutatás fejlesztésének céljából.

A mezőgazdasági kar dékánja rollerrel közlekedik.

– Valóban fejlődünk, a kínai Hebei Agricultural Universi­ty­vel a közös munka tervei kö­­zött szerepel egy modern me­­zőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása. Szerencsére egyre több a külföldi hallgatónk, kínai mellett tajvani, azeri, nigériai, kenyai, pakisztáni, bangladesi, de pe­­rui, brazil és kazah diákunk is van – részletezte a dékán.

Külföldi partnerekkel kutatnak együtt

Megtudtuk, szeretnék átlépni a határokat, vagyis igyekeznek az oktatási és kutatási fejlesztésekhez minél több nemzetközi partnert találni. – Több területen folynak kutatásaink, köztük a szántóföldi növénytermesztésben, a fűszerpaprika-termesztésben, a batátatermesztésben és a szarvasmarha-tenyésztésben. A vadgazdálkodásban folyamatosan vizsgáljuk a környező vadászterületek mezeinyúl-állományainak állapotát és azok változásait – magyarázta. A ba­­táta kapcsán elmondta, az egészséges táplálkozás szellemé­ben vizsgálják, ez a növény ebből a szempontból abszolút sikertermék. Ennek termesztési techno­lógiájával és a növénytakarmányozás szempontjából fontos beltartalmi paramétereivel foglalkoznak a kar munkatársai. A szarvasmarhákkal kapcsolatban azt kutatják, hogyan tudják hazai alapanyaggal kiváltani a pálmaolaj eredetű takarmány­összetevőket.

A digitalizáció a mezőgazdaságot is elérte

– Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a digitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az informatikai lehetőségek alkalmazása minél hangsúlyosabban megjelenjen az oktatásban – emelte ki a me­­zőgazdasági kar dékánja. A fejlődés eredménye a precíziós gazdálkodással kapcsolatos felnőttképzés. A szakmérnöki szak idén indult, és igen nagy volt rá az igény: 30 mezőgazdasági, természettudományi, illetve mér­nö­­ki alapdiplomával rendelkező szakember jelentkezett, és ezzel ez lett a legnagyobb létszámú ilyen képzés Magyarországon. – Elsősorban a szemléletet adjuk át. Ki kell mozdítanunk a gazdálkodókat komfortzónájukból, a mezőgazdaság már nem arról szól, ami a nagyszüleink idejében. Én még kijártam böngészni a kukoricásba nagyapámmal, és teliszedtük a csomagtartót, ma már a kombájnok mellett erre esélyem se lenne. El kell fogadnunk, hogy a digitalizáció teljesen jelen van a mezőgazdaságban is – fogalmazott.

Rollerezik a dékán

Mikó Józsefné Jónás Edit maga is itt végezte el főiskolai tanulmányait, az utolsó évben már a tanüzem tehenészetét is vezette. 2006-ban kezdett el oktatni, ő volt a gyakorlati képzés vezetője, emellett a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatos tárgyakat tanít. Környezettudatosságát mutatja, ha átjön, Szegedre hozza magával rollerét, és a városban ezzel közlekedik, a sporteszköz használatában magas sarkú cipője sem gátolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában