Kultúra a fiataloknak

2019.09.25. 18:45

Dráma az algyői Faluházban

Hét szakkör is indult Algyőn a fiataloknak a kultúra szélesebb körű megismerése érdekében, ilyen például a drámaszakkör, amit keddenként tartanak a Faluházban.

Kiss Anna

Játszva tanulnak az algyői lányok, akik májusra apácává változnak.

Fotó: Kuklis István

Foglalkozássorozatok, témanapok és szakkörök által viszik be az óvodások és az általános iskolások mindennapjaiba a kultúrát Algyőn.

Van kézműves-foglalkozás, kerámiaszakkör, médiacsoport, pályaorientációs és életvezetési foglalkozás, tanulnak a történelemről és a földrajzról is, sőt a színjátszás rejtelmei­be is betekintést nyernek a gyerekek egy uniós pályázat részeként, a Gyevikult Nkft. szervezésében.

Lapunk ez utóbbi foglalkozásra, vagyis a drámaszakkörbe tekintett be, amit Szilá­gyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház tagja vezet.

Lapunknak elmondta, tavaly az első csoport kisebbekből tevődött össze, a Hamupipőkéből készítettek egy előadást viccesen, amit a falunapon mutattak be.

– Idén már idősebbekkel foglalkozom, főként felső tagozatosokkal, ők mindannyian jelen voltak a nyári táborunkban, ott kaptak kedvet a szakkörhöz. Egyelőre hét lány van, a fiúk még nem kaptak bátorságot hozzá. Minden héten egyszer találkozunk, egyelőre konkrét darab még nincs, de az a terv, hogy tavaszra apácákká változnak a lányok, szintén humoros előadást szeretnénk készíteni. Leginkább olyan feladatokat csinálunk, amelyek által tanulnak, a megszerzett tudást pedig a későbbiekben is hasznosítani tudják életük során. Például rávezetem őket arra, hogy egy feladatot miként tudnak többféle módon megoldani, teljesíteni.

Játszva tanulnak az algyői lányok, akik májusra apácává változnak.
Fotó: Kuklis István

A legkedveltebbek persze a szituációs gyakorlatok – avatott be a részletekbe a színésznő.

Szilágyi Annamáriától megtudtuk azt is, egyelőre senkiben sem fordult még meg a gondolat, hogy színjátszással szeretne foglalkozni a lányok közül, de azt mondja, jó látni, ahogyan megnyílnak és kreatívan állnak a szakkörhöz még iskola után is.

A fiatalok azt mondták, jól érzik magukat a Faluházban megrendezett foglalkozáson, hiszen sokat nevetnek, szórakozásként élik meg.

Mindannyian sokat járnak színházba, akárcsak a szakkör oszlopos tagja, Tóth-Kása Sára. Csinszka azt mondta, neki nincs kedvenc darabja, de Saci és Zsuzsi például a Valahol Európában című elő­adásra emlékszik vissza szívesen, míg Panna a Varázsfuvolát említette kedvencei között, és szerinte az egész színház egy varázslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában