Fókuszban a mammográfia

2019.09.14. 13:46

Fókuszban a mammográfia

Hazánkban évente 8000 emlőrákos beteget diagnosztizálnak – derült ki a betegségről, illetve megelőzéséről tartott szegedi előadáson.

Kiss Anna

A szeptember 15-éig tartó Szegedi Emlőrák Szimpózium részeként lakossági fórumot tartottak tegnap a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az emlőrákhajlam és a daganat megelőzése kapcsán. Először Kahán Zsuzsanna egyetemi tanár, a Ma­­gyar Tudományos Akadémia doktora adott elő, beszámolójából kiderült: a gazdag és fejlett or­­szágokban alakul ki elsősorban a nők leggyakoribb daganatos be­tegsége, az emlőrák, hazánkban évente 8000 ilyen betegséget diagnosztizálnak.

– Sokféle oka van a daganatos betegség kialakulásának, ilyen például a túlsúly, az egészségtelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint hormonális hatások is befolyásolják, vagyis az első menstruáció, az első szülés ideje, a szülések száma, valamint a szoptatás időszaka is. Mindemellett a hormonkezelések, a sugárhatás, a környezeti vegyszermérgezés, illetve az életkor is jelentős befolyásoló tényező, hiszen 70–74 éves korban 56-szoros a kockázat a rákra, mint egy 25–29 éves nő esetében. Sőt, van örökletes emlőrák is, vagyis amikor családtagunktól örököljük sejteken keresztül a problémát – részletezte a szakember.

A megelőzésnek számos lehetősége van, legfőbb a mammográfia – erről már Forrai Gá­­bor radiológus beszélt. Mint mondta, a legtöbb daganat in situ állapotban van, ami azt je­lenti, hogy időbeni észrevétellel megelőzhető, ezért fontos, hogy kétévente eljárjanak szűrésre a nők.

– Alapvetően 45 éves kortól küldünk behívó levelet a hölgyeknek, de már 40 éves kortól érdemes eljárni a szűrésre, hiszen 6-ból 1 nőnél diagnosztizálnak rákot 40–49 év közötti korban. Nem a tapintás segít, mert bár jó, ha megvizsgáljuk magunkat otthon, de az igazi diagnózist a szűrővizsgálaton tudják megállapítani, amit két orvos végez, hiszen annyira ap­­rólékos, és óriási felelősséggel jár – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában