Tarthatatlan állapotok

2019.09.26. 10:07

Hajléktalanok lepték el a Waldorf-iskola előtti padokat

Továbbra sincs rend hajléktalanszempontból Szegeden, ráadásul újabb teret vettek birtokba, erről egy elkeseredett édesapa számolt be lapunknak.

K. A. R.

Megújult a Kolozsvári tér, új padok, játszótér az iskola előtt, amit a hajléktalan alkoholisták alszanak és élnek az iskolások előtt.

Fotó: Karnok Csaba

Olvasói panasz érkezett lapunkhoz annak kapcsán, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak a Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium előtt a megújult Kolozsvári téren.

– Korábban erre nem volt példa, hiszen nem voltak pa­­dok és asztalok az intézmény környékén, viszont a tér fejlesztésével több is lett, amiket rendszeresen a hajléktalanok és ittas állapotban lévő személyek foglalnak el. Folyamatosan ott isznak, kiabálnak, a borosüvegeket és a konzerveket szétdobálják. Azt gondolom, hogy ez nem egy ok­tatási intézmény elé való, jobb lenne, ha a másik oldalra tennék a padok többségét, mert akkor vélhetően átköltöznének oda, így a gyerekek sem félnének – magyarázta az édesapa. Hozzátette, a rendőrség is felszólította már őket, hogy hagyják el az is­­­kola előtti részt, de nem volt elég hatásos.

Megkérdeztük a városvezetést, tudnak-e a problémáról, ke­­zelik-e a hajléktalanhelyzetet. Azt írták, tavaly a kormány úgy döntött, hogy 2018. október 15-e óta szabálysértés az utcán élni, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el. Mint írták, ha a rendőrség tu­domására jut egy szabálysértés, akkor köteles intézkedni, illetve intézkedést kezdeményezni. A közterület-felügyelet jelezte a rendőrségnek a levelében írtakat. A törvény szerint a rendőrség hatásköre eljárni az ügyben – tették hozzá.

Szegednek szinte minden te­­rére jellemző, hogy hajléktalanok foglalják el a padokat, ott töltve mindennapjaikat, a járókelőktől pedig kéregetnek.

Megújult a Kolozsvári tér, új padok, játszótér az iskola előtt, amit a hajléktalan alkoholisták alszanak és élnek az iskolások előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Legutóbb a Honvéd tér eseté­ről számoltunk be, amikor is fényes nappal, a játszó gyerekek előtt végezte nagydolgát egy férfi, aki arrafelé jól ismert hajléktalan, jellemző rá, hogy al­­koholt fogyaszt. A környéken dolgozók szerint ez a látvány egyáltalán nem meglepő, vi­­szont se parkőrt, se senkit nem látni arra, aki rendre utasítaná őket. A nagydolog elvégzésére a Dugonics tér is közkedvelt szá­­mukra, például a Rektori Hivatal előtti virágágyás, ugyanígy a Kölcsey utcában is a virágládá­kat használják a vécé helyett, a virágoskertek körül pedig folyamatosan találni csikkeket és italosüvegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában