Helyi közélet

2019.09.13. 21:17

Hivatalvezetők távollétében beszélgettek Gyálaréten a holtágról

Nem jöttek el a hatóságok meghívott képviselői a fórumra, így sok választ nem kaptak a gyálarétiek kérdéseikre. B. Nagy László honatya türelmet kért a a helyiektől, Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő pedig továbbra is az összefogásra buzdította a településrészek lakóit.

Tóth A. Péter

Szeged - Gyálaréti, lakossági fórum. Fotó: Frank Yvette

A gyálai Holt-Tisza rehabilitációjával kapcsolatban péntek estére hirdetett lakossági fórumot a Gyálaréti Lakossági Önkéntes Munkacsoport a helyi közösségi házba, válaszokat vártak a projekttel kapcsolatos kérdéseikre a meghívott illetékesektől.

 

A holtág rehabilitációja eredetileg vízgazdálkodási célú forrásból valósult volna meg, de tavaly év végén a kormány hozott egy új határozatot, amelynek nyomán a kármentesítési forrásból 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Így viszont a projekt engedélyeztetése és megvalósítása kármentesítési beruházásként folytatódott, amihez újabb környezetvédelmi vizsgálatok kapcsolódnak.

A pénteki fórumra sokan érkeztek, a gyálarétieken kívül Klebelsbergtelepről is többen eljöttek, a meghívott hatóságok azonban képviselőik helyett írásban üzentek a szervezőknek. B. Nagy László országgyűlési képviselő és Nógrádi Tibor önkormányzati képviselővel szemben ült Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, aki az önkormányzatot képviselte a fórumon.

A szervezők közül többen jelezték, úgy érzik, eddig nem kaptak elég információt a hatóságoktól a vizsgálatok eredményeivel kapcsolatban, és attól tartanak, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó kitermelt iszapot a a településükhöz közel, szakszerűtlenül fogják elhelyezni. Az Önkéntes Munkacsoport tavasszal kezdett aláírásgyűjtésbe, a kitöltött íveket már korábban eljuttatták a képviselőknek.

– Sok a nyitott kérdés, örülök, ha ezeket együtt válaszoljuk meg – mondta B. Nagy László, aki türelmet kért a településrészek lakóitól. A képviselő szerint könnyen veszélybe kerülhet az ötven éve vágyott rehabilitáció, ha a továbbiakban nem tudják tartani a szoros határidőket.

Több felszólaló jelezte, féltik az egészséges környezetüket az iszaptól, de hangsúlyozták, hogy a gyálarétiek továbbra is támogatják a holtág rehabilitációját. Nógrádi Tibor képviselő kiemelte, azt szeretné, ha Gyálarét és Klebelsbergtelep lakói ezután is együtt, közösen gondolkodnának a jövőről.

B. Nagy arról tájékoztatott, hogy még nincsenek meg az újabb, hivatalos mérések és vizsgálatok eredményei, ezekről leghamarabb november közepén lehet majd többet tudni, ezért javasolt egy következő, november végi megbeszélgetést a résztvevőknek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában