Palkovics László: az egyetem és a kormány együttműködése jó irányba halad

2019.10.05. 11:32

Átadták az SZTE idegsebészeti hibrid műtőjét

Öt hónap alatt készült el a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjának új idegsebészeti hibrid műtője.

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Kuklis István

A legmodernebb eszközökkel felszerelt helyiségekben gerinc-, valamint fej- és nyaksebészeti műtéteket hajtanak majd végre. A beruházás azért is különleges, mert az egyetem saját erőből, pályázati támogatások nélkül, egy bérleti konstrukcióban valósította meg a 2,5 milliárd forintos fejlesztést.

Miközben a magyar gazdaság az utolsó negyedévben 5,2 százalékkal nőtt, az európai gazdaság 1,1 százalékkal, a német pedig mindössze 0,3 százalékkal bővült – hangsúlyozta köszöntőjében Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető szerint mindez azzal magyarázható, hogy a magyar gazdaságon belül egyre nagyobb szerepet játszik a high-tech ipar és szolgáltatás. A kormány gazdaságfejlesztési stratégiájában négy olyan területet jelöltek meg, amelyekben a magyar vállalkozások az eddigieknél is sikeresebbek lehetnek. Az egyik az egészségipar, a másik pedig a science parkok rendszere. Egy kormánydöntés értelmében 2020-tól 25 százalékkal, 37 milliárd forinttal növelik a kutatóhelyekre fordítható támogatásokat. Palkovics szerint az egyetem és a kormány együttműködése jó irányba halad, de ez már nem mondható el a közösség harmadik tagjáról, az önkormányzatról. A miniszter úgy fogalmazott: nem lenne baj, ha az önkormányzat erősebben támogatná az egyetem és a tudomány ügyét. Abban bízik, hogy a választások után ez a helyzet változni fog, és egy olyan ember kerül a város élére, aki nyitottabb az együttműködésre.

Szeged számára az egészségipar lehet a kitörési pont – folytatta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Szerinte az egyetemen folyó oktatói és kutatói munkának köszönhető, hogy a szegedi gazdasági régiót nemzetközi szinten is jegyzik. Létfontosságú kérdés ebben a gazdasági környezetben – folytatta a kamara elnöke –, hogy magas hozzáadott értékű technológiák kerüljenek a városba. Hangsúlyozta, hogy ehhez együttműködésre van szükség. Nemesi úgy látja, hogy az egyetem és a kormány partnersége példaértékű. Azoknak a vállalatoknak, amelyek fejlődni és fejleszteni akarnak, Szeged kitűnő terep.

Fotó: Kuklis István

Rovó László, az egyetem rektora személyes történetét osztotta meg. Amikor fiatal orvosként a Stanford egyetem műtőit látta, szembesült azzal a technológiai különbséggel, ami az amerikai és a magyar egészségügyi rendszer között volt. Most rektorként egy olyan hibrid műtőkomplexumot adhat át, ami sok tekintetben meghaladja azt a szintet, ami a világhírű amerikai egyetemen van.

Az idegsebészeti hibrid műtő öt hónap alatt készült el. Valójában két műtőt alakítottak ki: az egyik a gerincsebészeti, a másik a fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat szolgálja majd. Az Idegsebészeti osztályon idén négyezer műtétet végeznek. Mostantól négy műtőben operálhatnak majd az orvosok, és arra számítanak, hogy két-három éven belül, a műtétek száma megduplázódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában