2019.10.17. 17:45
Édességben úszott a Kolo
Első alkalommal rendezett cukrászversenyt a Kolo Szerb Kulturális Központ. A tetemes mennyiségű baklava mellett volt csokitorta és karamellás brownie is.
Édességben úszott a Kolo
Fotó: Karnok Csaba [email protected]
– Ritkán szerveznek ilyen versenyt, sokkal gyakoribbak a pörköltfőző-, pálinka és halászléfőző-versenyek, ezért gondoltuk, hogy újdonságként megrendezzük a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ első cukrászversenyét – mondta az intézmény dísztermében csütörtök délután Kopriva Nikolett, a Kolo programkoordinátora és a rendezvény egyik szervezője.
Az édességek mellett interaktív édességkészítés, sütitippek, A balkán ízei címmel könyvbemutató is volt Kern Ágnessel, valamint Mizsei Zoltán harmonikaművész szórakoztatta az édesszájú közönséget.
Édességben úszott a Kolo
A megmérettetésre a helyi Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája diákjai mellett érkeztek sütemények Szegedről, Zsombóról, Kübekházáról és Hódmezővásárhelyről is. A cukrász tanulók baklavával, trilecével, azaz háromféle tejből – tej, tejszín és sűrített tej – készült süteménnyel és málnás csokis tortával érkeztek, de egyikük megkóstolta a konkurencia karamellás brownie-ját és baklaváját is.
A zsűri egyik tagja, Kern Ágnes Szabadkáról érkezett gasztroblogger elmondta, a legnagyobb különbség a balkáni és európai sütemény kultúra között, hogy az előbbiben a török hatás érvényesül: sok cukorral és mézzel tartósították az édességet, hiszen a melegebb éghajlaton a vajas, tejszínes dolgok hamarabb megromlanak.
A fődíjas a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda lett. A közönségdíjat a mórahalmi Tóth János Szakképző cukrásznövendékei kapták.