Hogyan lehet megóvni gyermekeinket az internetes zaklatástól?

2019.10.04. 08:55

Felfrissült az ingyenes kiberbiztonsági tankönyv

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról az átlagfelhasználóknak szánt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből kiderül, miként ismerhetők fel a hamis videók, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű Instagram, vagy a TikTok közösségi szolgáltatás használatakor.

K. A.

A letölthető ingyenes frissítés. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Az Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos által írt IT biztonság közérthetően című könyv bármilyen mobil eszközön, e-könyvön és számítógépen könnyen olvasható, illetve igény szerint ki is nyomtatható, de pdf formátumban is le lehet letölteni a Neumann Társaság honlapjáról. A kötet első kiadását még 2017-ben jelentették meg, ám a technológia fejlődése miatt elengedhetetlen az ismeretanyag frissítése. Ebben idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának szakértői is közreműködtek.

A 2019-es kiadás tananyaga olyan aktuális témákkal bő­vült, mint az utóbbi egy évben egyre nagyobb számban feltű­­nő, úgynevezett DeepFake vi­deók, amelyek készítői mesterséges intelligencia felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például a valóságban jelen sem lévő szereplőket „generálva” a felvételekre.

A szülői visszajelzések nyomán belekerült a tananyagba a gyerekek, tinédzserek által előszeretettel használt online szolgáltatások – például TikTok, Snapchat, Instagram – működésének leírása.

A letölthető ingyenes frissítés. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Ezen túl egy külön ismertető szól arról, miként érdemes otthon szabályozni a digitális eszközök használatát a gyermekeknek, és hogyan lehet megóvni őket például az internetes zaklatástól.

Az új kiadás tippekkel is szolgál arra, miként tudjuk megóvni az adatainkat utazás közben, ha idegen, éttermi vagy szállodai wifihálózatra csatlakozunk. A friss kötetből az is kiderül, hogy felhasználó­ként mire kell számítanunk a bankkártyás fizetéseknél az uniós PSD2 irányelv bevezetése nyomán. Visszatérő témák a mobil eszközöket és számítógépet fenyegető kártevők, a csaló internetes áruházak, vagy éppen a ma oly gyakori fake news.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában