Kézműves kavalkád Vásárhelyen

2019.10.05. 11:53

Sömmiért valami az Ízök Fesztválján

Hetedszer rendezték meg Vásárhelyen az Ízök Fesztiválját, melyen érdekes – például katraszéli börzöngető és sömmi – és ízes étkeket készített a főzőversenyben induló 24 csapat. A sömmit megkóstoltuk, nem volt sömmi.

Imre Péter

Hódmezõvásárhely, Ízök fesztiválja fotó: Kuklis István

Hetedszer rendezték meg szombaton Vásárhelyen, a sétálóutcán és az Almáskertben, az Ízök Fesztiválját: 24 csapat 43 féle vásárhelyi, illetve helyies ízesítésű ételt sütött, főzött. A különböző pörköltektől a leveseken és desszerteken át a komplett disznótorosig minden volt, mi „szem-szájnak ingere”.

A legérdekesebb nevűt, a katraszéli börzöngetőt, a Főnix Taxi csapata készítette. Gál Gyulától megtudtuk, de a tálalás is árulkodott, ez töltött paprika, kicsit újragondolva, vörös- és fokhagymával, csípősen, de édes szósszal. A név jelentését is megmagyarázták: Katraszél valamikor Vásárhely része, tanyavilág volt, az asszonyok pedig börzönködtek tőle, vagyis nem szívesen csinálták ezt az ételt. Más megoldás híján fogadjuk el. Részt vett a versenyben az önkormányzat és a Szeretem Vásárhelyt Egyesület csapata is.

Nemcsak főzni, kóstolni és enni lehetett a fesztiválon, közel száz kézműves kínálta portékáját, nagyon széles választékban. Párat említsünk meg, ízelítőül: vehettünk fonott kosarat, gombakészítményeket, lekvárt, mézet, házi szappant, ólomkatonát, házi áldásos hímzést, különböző ékszereket, játékokat, párnát, rongyszőnyeget, fafaragásokat és Szakál László iparművész is árulta citeráit. Pap József morzsoló, daráló és egyéb paraszti szerszámokból álló gyűjteményét is sokan megcsodálták. Nála semmi sem volt eladó.

Térjünk vissza az ételekhez. A vásárhelyi ICS Fürjészet, bár készített több fajta ételt, például pörköltöt is, mégis a Sömmi fantázianevűvel, vagyis lilahagymás, koktélparadicsomos zsíros kenyérrel nevezett, amit énekelve adott át a zsűrinek. Nos, a Sömmi, az ötlet, valamit, Csáki Zsolt különdíját érte. Megkóstoltuk a „fogást” – nem volt sömmi! Az először megrendezett pálinka-mustrára 41 italt neveztek, melyek számos arany-, ezüst-, és bronzminősítést érdemeltek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában