Tűzveszély

2019.10.26. 10:42

Kiszáradt az avar, tűzgyújtási tilalmat rendelt el a NÉBIH Csongrád megyében

Mutatjuk, hol tilos tüzet gyújtani.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el szombattól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Csongrád és Bács-Kiskun megyében, mert az elmúlt hetek átlagosnál melegebb és száraz időjárása miatt a két megye erdőterületein az avarréteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. A hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a tilalom idején

tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Kép forrása: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Közlésük szerint jelentősen csökkent az őszi időszakban keletkező avarréteg és az elszáradt lágyszárú növényzet nedvességtartalma, emiatt nagyon megnőtt a tűzkockázat. A kiszáradt növényzet az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik – figyelmeztetett a NÉBIH. Felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, ezért a hivatal fokozott körültekintést kér.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján részletes információkat találnak a tűzgyújtási tilalomról és az erdőtüzek megelőzéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában