Őszi túrázás naplementéig

2019.10.26. 09:15

Megleshetjük a darvakat hétvégén a Fehér-tónál

A darulesen a madarak napi mozgását figyelhetik meg a kirándulók, a táplálkozó- és az alvóhelyük között. Hétvégén és a hétköznapokon is szervez a Fehér-tó körül túrákat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, amelyekre iskolás csoportokat és privát családokat is szeretettel várnak. Most vasárnap is lesz lehetőség meglesni a darvakat.

Kancsár Tímea

Késő őszig, egészen november 24-éig van lehetőségünk a Fehér-tónál darulesen részt venni. – Mindig a tórendszer éppen ideális pontján várjuk be a madarak érkezését az éjszakázóhelyre. A fejünk felett, de legalábbis a közelünkben repülnek el ilyenkor a darvak – mesélte Ábrahám Krisztián, az őszi darules túravezetője. Hozzátette: Igyekszünk színes programokat összeállítani, hiszen ez az ökoturizmusnak az a formája, amikor – élmények segítségével – közvetlenül megtapasztalhatjuk a természet szépségeit. A gyerekcsoportoknál ez még inkább kidomborodik, de kiváló időtöltés a családoknak is. A délutáni gyalogos túrák naplementéig tartanak.

Az Alföldön van a gyülekezőhelyük

Szeptemberben még csupán néhány száz darut tudunk megfigyelni, októberre ez a szám általában pár ezerre nő, majd novemberre eléri a tízezres nagyságrendet. A csúcs idején 40-45 ezer példány is jelen lehet egy időben a területen.

Ezeknek a vonuló madaraknak két fő gyülekezőhelye van egész Európában. Az egyik Észak-Franciaországban, a másik nálunk, az Alföldön. Kis túlzással az Alföldön gyűlik össze fél Európa összes darva. Műholdas nyomkövető segítségével kísérhetjük figyelemmel a darvak vonulási útvonalait. Az Alföldön keresztül nagyjából Tunézia környékéig repülhetnek el.


Fotó: Török János

Télen is marad elég táplálékuk

A kutatók megfigyelték, hogy igen sűrűn előfordul – a kilencvenes évek óta -, hogy hazánkban tömegesen is áttelelnek a darvak. Az utóbbi években 3000-9000-ig terjedt a Fehér-tón maradt madarak száma. Hisz a téli hónapokban is marad hozzáférhető táplálék a számukra – tudtuk meg Ábrahám Krisztiántól.

A darvak esti behúzását várják

Vasárnap délután kettő órakor várják az érdeklődőket A Tisza-völgyi Bemutatóháznál. Az épület megtekintése után a tórendszer ideális pontján várják a darvak esti behúzását. A szervezők reményei szerint, a madarak ezrei húznak majd el a fejük fölött, hogy a lecsapolt halastavakon éjszakázzanak. A túrával kapcsolatban minden információ elérhető a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában