Helyi közélet

2019.10.16. 18:09

Történelmi emlékhely lett az Auditórium Maximum

Az Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximuma is megkapta a történelmi emlékhely minősítést.

Hajó Edina

Köztudott, 1956. október 16-án itt lobbant fel a forradalom lángja: az összegyűlt egyetemisták és oktatóik a pártdiktatúra teljes hatalma idején kiálltak, s a fiatalok olyan, történelmi tettnek nevezhető követeléseket hangoztattak nyilvánosan, mint például a szovjet csapatok kivonása, a szabad választások, vagy a nemzeti jelképek visszaállítása. Emellett létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t.

2016-ban alakult meg az szegedi egyetem 1956-os emlékbizottsága, ők kezdeményezték a Nemzeti Örökség Intézeténél, azt, hogy a kormányhatározatban meghatározott nemzeti történelmi emlékhelyek közé – ilyen a budai vár és a mohácsi csatatér is – bekerüljön a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának nagy előadója. – Tavaly nyáron módosították a 2012-es rendeletet, így bekerült az Auditórium Maximum az emlékhelyek közé. Célunk, az volt, hogy a következő nemzedékek is méltó módon tudják ünnepelni ezt a nemes eseményt – mondta el Jancsák Csaba a szegedi emlékbizottság titkára. Ezt az emléktáblát avatta fel szerda délután a terem bejárata mellett Kiss Tamás, az emlékbizottság elnök, Jancsák Csaba, titkár, Zakar Péter és Papp Viola a bizottság tagjai. Az ünnepség után a jelenlévők megkoszorúzták az 1956-os MEFESZ emlékművet a BTK és a TIK épületei között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában