Helyi közélet

2019.11.13. 20:18

A kalligráfia művészetét mutatták be

Bemutatóval egybekötött kalligráfiai és festészeti kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében szerdán délután. Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus és tipográfus a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében tart kalligráfiai és festészeti tanfolyamokat, az itt tanult alkotó legjobban sikerült alkotásaiból szerveztek kiállítást.

Munkatársunktól

A helyszínen Horváth Janisz bemutatta a kalligrafikus írásmód elkészítését.

Fotó: Karnok Csaba

A kínai írásjeleken kívül állatokat és növényeket ábrázoló képeket gyűjtöttek össze, különböző bambusz, lótusz valamint a hal és madár ábrázolás látható a rajzokon. A kiállítás megnyitó után Horváth Janisz előadást tartott a kalligráfiáról és a helyszínen be is mutatta a technikát, amellyel megszületnek az írásjegyek. Elmondta, hogy a kínai gyerekek 4-6 éves korukban kezdik tanulni az írást, hiszen rengeteg írásjegyet kell megjegyezniük, maga a kalligráfia elsajátítása pedig már szinte művészet és több éves gyakorlatot igényel.

A helyszínen Horváth Janisz bemutatta a kalligrafikus írásmód elkészítését.
Fotó: Karnok Csaba

- Az írásjegyek elsajátítása az első lépés. A kínaiak úgy tartják, ennek az a titka, hogy jó vonalat kell húzni és jó térközt kell hagyni. A felismerhetőség lényeg, erre épül rá a kalligráfia, amely már a saját stílus megteremtése, de ügyelni kell itt is az érthetőségre. A szépsége abban rejlik, hogy hogyan tudunk tartalmat közvetíteni a formával, hogyan lehet érzelmi töltetet adni a vonalakni – mondta Horváth Janisz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában